Strony

środa, 20 stycznia 2016

Ryba prosto i smacznie jak przygotować?

Witam Kochani. Dzisiaj proponuję klasyczny i szybki sposób na pyszną rybę. Ryby, jak grzyby mają swój wyjątkowy smak i nie lubią zbyt wielu przypraw. Sól i pieprz to prostota i celowość. Polecam!


Potrzebujesz:


świeżą rybę lub filet z ryby
sól, pieprz
trochę mąki pszennej do obtoczenia (łyżka dwie-to zależy od ilości ryby)
niewielka ilość tłuszczu do smażenia

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Rybę oczyszczam, osączam i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.

Dzielę rybę na mniejsze wygodne kawałki do smażenia. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.


Rozgrzewam tłuszcz  i układam kawałki ryby obtoczonej w mące. Nadmiar mąki strzepuję, żeby niepotrzebnie nie paliła się na patelni. Smażę ryby około 3-4 minut do momentu aż mięso zbieleje i nie jest przeźroczyste. Jeśli nie jesteście pewni czy mięso dobrze się usmażyło, można rybę zapiec w piekarniku przez 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!

9 komentarzy:

  1. Mój maż już by się ślinił :DD Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam/ uwielbiamy ryby i to w jak najprostszych wersjach

      Usuń
  2. Ja też uwielbiam ryby i mogłabym je jeść codziennie. Byłabym wdzięczna za dowolny przepis z krewetkami, bo jakoś nie potrafię ich przyrządzać... Twoja dzisiejsza propozycja to idealne danie na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko jeśli masz dostęp do świezych krewetek a z tym u nas raczej problem, wszędzie mrożone, które niestety po obróbce jak guma - dlatego nie zachwycamy się takimi produktami. Mogę Ci polecić fajny sposób sparzenia świeżych krewetek przed przygotowaniem; Więcej: http://suma-wszystkich-smakow.blogspot.com/2010/09/krewetki-z-patelni.html

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno skorzystam :)

      Usuń
  3. Pyszności! Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybki, mogłabym jeść codziennie...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Elu. Bez ryb kuchnia nijaka. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.