Składniki na 4 porcje (3-5 placków na osobę)
1 średnia ryba lub dwa filety
1 jajo
1 spora łyżka z brzuszkiem kaszy manny
1 mała cebula lub rozdrobniony por, czy szczypiorek
szczypta ulubionych przypraw- u mnie ciut oregano, tymianku, papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Jeśli ryba zamrożona, odmrażam w zimnej wodzie. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję rybę na porcje i wrzucam do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia wraz z cebulą, kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Miksuję. Masa z mrożonki po zmiksowaniu jest przeważnie konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. Można do niej oczywiście dodawać bułkę tartą, by była gęsta, jak na kotlety, ale smak będzie już mniej ciekawy. Natomiast ze świeżej ryby ciasto wychodzi bardziej gęste, z którego można formować przepyszne kotlety. Zamiast kaszy manny można dodać bułkę tartą, którą dobrze wymieszać z otrębami owsianymi.
Smażę placki lub kotlety na niewielkiej ilości tłuszczu około 4-5 minut na niedużym grzaniu, jak placki kartoflane.
Moja propozycja z kaszą jaglaną - pyychaaa, sosem LINK i surówką z kapusty pekińskiej LINK.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszny obiadek! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Beatko. Bardzo polecam!
UsuńWeronika na takie placuszki to każdy się skusi :)
OdpowiedzUsuńPolecam Elu! Bardzo szybkie i pyszne
UsuńPani Weroniko moje pytanie troszkę z innej beczki,mam identyczną patelnię jak PANI ,ale moja tak strasznie pociemniała ,że prawie wcale nie widać tej kratki na dnie ani tego czerwonego znaczka,robiłam już cuda żeby ją doczyścic i wszystko na nic.Może pani ma jakiś sposób,z góry dziękuję i pozdrawiam.MAŁGOSIA
OdpowiedzUsuńWitam Pani Małgosiu/ proszę spróbować posypać patelnię solą-jedna dwie łyżki. dodać wody chłodnej, zostawić na 5-6 godzin. Spłukać wszystko bez szorowania i dopiero umyć łagodną gąbką z płynem do mycia naczyń. Warto zainwestować w patelnie grubszą teflonową, te tańsze cienkie szybko tracą lub zmieniają powierzchnie. Moja patelnie-mam raptem dwie z teflonem sprawują się dobrze już trzeci rok - oczywiście pilnuję, żeby nic na nich nie przypalić.
UsuńDrugi sposób to środek do usuwania nalotów z kuchni stalowych-spryskać patelnie, odczekać 20 minut i umyć gąbką, po czym bardzo dokładnie spłukać.
Pozdrawiam serdecznie
Pani Weroniko,moja patelka jest dobrej firmy ,jest ciężka i gruba ,tylko ten upiorny nalot.Widocznie trafiła mi się jakaś felerna POZDRAWIAM MAŁGOSIA.
UsuńPani Małgosiu czasami tak bywa.
UsuńWyczytałam, że niektórzy zasypują proszkiem do prania, ale póżniej trzeba ją dobrze umyc i sparzyć po takiej chemii. Pozdrawiam
Placków z ryby jeszcze nie jadałam ! Wyglądają apetycznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Elu polecam-ryba inaczej i bez grymasów, że ości i takie tam, no i z sosem rewelacja. Pozdrawiam cieplutko
UsuńWypróbuję na pewno, bo mam w domu etatowego niejadka. Może się skusi.
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Tylko nie wiem, dlaczego rozpadały się podczas przewracania na drugą stronę. Pomogło dopiero dodanie łyżki mąki, ale to już nie ten smak :( Pomóż, Weroniko, bo nie chcę z nich rezygnować. Poza tym podziwiam Twoją wenę twórczą - korzystam z wielu Twoich przepisów, a dania z makaronem i z warzywami są rewelacyjne. Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
OdpowiedzUsuńWitaj Ewo. Jesli to była ryba mrożona warto ją po odmrożeniu, wypłukaniu osuszyc ręcznikiem papierowym, żeby nie miała za dużo wody - wiem, że te mrożone, chocby nawet wykręcił są dość mokre - wiadomo, że najlepsze są świeże ryby, ale gdyby był problemem to zamiast mąki zwykłej smaczniej będzie z kaszą manną albo bułką tartą
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zgodnie z przepisem dałam 1 łyżkę kaszy. Wygląda na to, że ryba była za mokra.
UsuńTeraz już będę wiedzieć, jak ratować pyszne danie. Dziękuję za odpowiedź, jeszcze raz pozdrawiam :) Ewa