środa, 27 stycznia 2016

Kopytka z kaszy jaglanej super do sosu

Witam amatorów zdrowego jedzonka. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na kopytka jaglane, które smakiem w niczym nie ustępują tradycyjnym a do tego nie trzeba tak uważać, że się zaraz przytyje.




Składniki na około 4 porcje






2,5 - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej wilgotnej nieprzesuszonej - najlepsza zaraz po ugotowaniu i wystudzeniu, (około 3/4 szklanki suchej)

1 jajko lub żółtko

około 3 łyżek z brzuszkiem mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

LINK do przepisu na filmie



Ugotowaną przestudzoną kaszę rozdrabniam blenderem, ale można ją zmiażdżyć w maszynce do mięsa lub po prostu w rozdrabniaczu. Dodaję na trzy części masy jaglanej jedną część mąki ziemniaczanej. Nie dodajemy za dużo mąki, żeby kopytka nie były za twarde - im mniej tym lepiej tak, aby ciasto zbiło się w jedną masę, którą dzielę na części.



Każdą porcję roluję na wałki i tnę nożem na kopytka. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch gotuję około minuty. Genialnie smakują z sosem!
Przepis na surówkę z marchewki LINK
Przepis na sos koperkowy LINK
Szpinakowe kopytka LINK
Tradycyjne kopytka LINK
Marchewkowe kopytka LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

31 komentarzy:

  1. musze sprawdzić przepis ,pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ja i moj chlopak staramy sie jesc zdrowiej, wiec te kopytka idealnie wpasuja sie w nasz jadlospis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo z miłej wizyty. Da się żyć zdrowiej całkiem niedrogo i smacznie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Proponuję zrobić na słodko , dodając do masy twaróg i odrobinę ksylitolu lub cukru trzcinowego. Często robię dzieciakom, a jak bardzo zależy mi na czasie to zamiast kaszy jaglanej używam płatków jaglanych, które wcześniej moczę tylko we wrzątku i przeciskam przez praskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za podzielenie się pomysłem na kaszę jaglaną. Pozdrawiam

      Usuń
    2. ma słodko.... fuuujj

      Usuń
    3. Tak, na słodko- bardziej wtedy są to kluski leniwe niż kopytka , ale sposób przyrządzenia podobny. Chociaż do tych słodkich czasem ubijam pianę z białek i wtedy są delikatniejsze i bardziej puszyste. No i mąkę daję pszenną o czym nie wspomniałam poprzednio, chociaż myślę,ze z powodzeniem można zamienić ją na inną mąkę bezglutenową.

      Usuń
  4. Super przepis ,ja ciągle na diecie bezglutenowej,więc z miłą chęcią zrobię przy najbliższej okazji,może nawet jutro .Dzięki Weroniko za przepisik ,już mi ślinka cieknie na samą myśl,a kasza jaglana u mnie prawie codziennie gości .
    Pozdrawiam ciepluśko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu! Polecam prosty sposób i do tego smaczna wersja z kaszą. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Apetyczne !! Jestem fanką kaszy jaglanej więc bardzo chętnie wypróbuję przepis !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Elu. Prosty sposób na wspaniały smak i zdrowie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam takiej wersji - czas to zmienić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Prepis łatwy i kopytka super. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Fajny przepis. Uwielbiam k.jaglaną.Jest w moim menu co drugi dzień. Pozdrawiam Cię Weroniko serdecznie.
    Zdrowia życzę i dużo uśmiechów
    Pa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tereniu. Bardzo polecam, bo kopytka jaglane jak dla mnie smaczniejsze nawet od pszennych. Pozdrawiam cieplutko i wzajemnie wszelkich przyjemności życzę.

      Usuń
  8. Jakie ładne zgrabniutkie, jak malowane. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kopytka wyszły bardzo dobre. Są bardzo syte. Przepis godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię je także potrzymać dłużej w sosie, są bardziej miękkie i smaczniejsze. Dziękuję za wizyte.Pozdrawiam

      Usuń
  10. Kopytka wyszły rewelacyjne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kopytka wyszly rewelacyjne. Mój mąż nie może jeść jajek więc zrobiłam je w wersji wegańskiej i zamiast jajka dałam 1/4 szkl. pure z dyni. Mąż zachwycony:). Bardzo dziękuję za inspiracje i zapraszam na mój blog http://www.notatnikkulinarny.pl Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gabrysiu rewelacyjny pomysł z tą dynią, jako, że z samej jaglanki kluchy są trochę tępe a dynia doda im miękkości. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Dziękuję i pozdrawiam równie serdecznie. Aktualnie biorę udział w konkursie kulinarnym IT Fit. Gdyby była Pani zainteresowana moim przepisem i gdyby spodobał się Pani, to zapraszam do zagłosowania pod adresem strony https://www.eactive.pl/pozycjonowanie/news/glosowanie-na-najlepsza-potrawe/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gabrysiu chętnie zagłosuję, ale wyszukiwarka nie znajduje tej strony. Może jakaś pomyłka w adresie

      Usuń
  13. Witam. Ja zaznaczam ten link, kopiuję i wklejam go w wyszukiwarkę. Bardzo dziękuję za chęć zagłosowania. Życzę pięknego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gabrysiu tak robię-kopiuj wklej-pokazuje się 4-5 stron z adresem www.https:// eaktive..., ale tej z głosowaniem nie ma. Próbowałam kilka razy i nic. SZKODA. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  14. DzIękuję mimo wszystko:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.