piątek, 4 grudnia 2015

Ziemniaki do obiadu super szybkie...

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie atrakcyjnych i pysznych ziemniaków, do których jeśli coś dodacie będzie smacznie na maksa a jak nic nie dodacie to też zjecie z apetytem.

Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko


Składniki na 3-4 porcje

6 sporych ładnych ziemniaków
wrzątku tyle, by pokryć ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
łyżka lub dwie masła lub oleju
trochę listków tymianku lub suszony (sprawdzi się także majeranek, cząber)
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta kurkumy
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Obrane umyte ziemniaki kroję w sporą kostkę, mniej więcej 2 cm x 2 cm. Zalewam w garnku wrzątkiem. Nie zaparzą się. Bez obawy!. Obalamy mity i do dzieła... Dodam:  bardzo krótkiego dzieła. Gotuję 3-5 minut pod przykryciem, jak w zalewajce tak, żeby były miękkie, ale trzymały fason. Solę w trakcie gotowania, ale nie jest to mus-dobrze tez osolić dopiero przy podsmażaniu na patelni. Odcedzam i czekam aż przestygną. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucam czosnek posiekany z tymiankiem, kurkumę, pieprz ziołowy. Mieszam. Bardzo krótko podsmażam-czosnek nie może się zrumienić- i zaraz dodaję chłodne ziemniaki. Mieszam. Na koniec jeszcze papryka słodka i trochę pieprzu świeżego. Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Szybkie, proste i smaczne!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Na pewno pyszne.:) Co do zalewania ziemniaków wrzątkiem mój znajomy technolog żywienia twierdził, że tak właśnie należy gotować ziemniaki. I solić po zagotowaniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się-wiedza techologa poparta jest praktykowaniem. Polecam! Dziekuję za wizytę. Solimy jak woda gorąca też dlatego, żeby garnki nie ciemniały. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Prosto szybko i smacznie, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu i ja nie lubię udziwnien ani przesady. Polecam!

      Usuń
  4. Pychota i na talerzu wygląda fantastycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Elu. Bardzo latwe!!! Wypróbuj.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Ziemniaczki wyglądają smakowicie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpio. Polecam! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Nigdy nie zalewałam ziemniaków wrzątkiem. Muszę spróbować tej metody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sprawdż. Mnie jak się śpieszy to właśnie kroję w plastry albo w kostkę i rach ciach ciach...

      Usuń
  7. taki prosty przepis a jaki musi miec aromat :)
    ziemniaki - odczarowane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.