Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko |
Składniki na 3-4 porcje
6 sporych ładnych ziemniaków
wrzątku tyle, by pokryć ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
łyżka lub dwie masła lub oleju
trochę listków tymianku lub suszony (sprawdzi się także majeranek, cząber)
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta kurkumy
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Obrane umyte ziemniaki kroję w sporą kostkę, mniej więcej 2 cm x 2 cm. Zalewam w garnku wrzątkiem. Nie zaparzą się. Bez obawy!. Obalamy mity i do dzieła... Dodam: bardzo krótkiego dzieła. Gotuję 3-5 minut pod przykryciem, jak w zalewajce tak, żeby były miękkie, ale trzymały fason. Solę w trakcie gotowania, ale nie jest to mus-dobrze tez osolić dopiero przy podsmażaniu na patelni. Odcedzam i czekam aż przestygną. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucam czosnek posiekany z tymiankiem, kurkumę, pieprz ziołowy. Mieszam. Bardzo krótko podsmażam-czosnek nie może się zrumienić- i zaraz dodaję chłodne ziemniaki. Mieszam. Na koniec jeszcze papryka słodka i trochę pieprzu świeżego. Pychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
swoijski obiadek najlepszy!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Pychota! Dziekuję!
UsuńSzybkie, proste i smaczne!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo polecam! Pozdrawiam
UsuńMmm... Na pewno pyszne.:) Co do zalewania ziemniaków wrzątkiem mój znajomy technolog żywienia twierdził, że tak właśnie należy gotować ziemniaki. I solić po zagotowaniu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZgadza się-wiedza techologa poparta jest praktykowaniem. Polecam! Dziekuję za wizytę. Solimy jak woda gorąca też dlatego, żeby garnki nie ciemniały. Pozdrawiam
UsuńProsto szybko i smacznie, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńElu i ja nie lubię udziwnien ani przesady. Polecam!
UsuńPychota i na talerzu wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziekuje Elu. Bardzo latwe!!! Wypróbuj.Pozdrawiam serdecznie
UsuńZiemniaczki wyglądają smakowicie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olimpio. Polecam! Pozdrawiam serdecznie
UsuńNigdy nie zalewałam ziemniaków wrzątkiem. Muszę spróbować tej metody.
OdpowiedzUsuńKoniecznie sprawdż. Mnie jak się śpieszy to właśnie kroję w plastry albo w kostkę i rach ciach ciach...
Usuńtaki prosty przepis a jaki musi miec aromat :)
OdpowiedzUsuńziemniaki - odczarowane
Pani Klaudio proste i pyszne. Polecam!
Usuń