czwartek, 3 grudnia 2015

Naleśniki ze szpinakiem z sosem czosnkowym

Witam serdecznie amatorów naleśników. Dzisiaj polecam wyjątkowo pyszne kwadratowe paczuszki z soczystym szpinakiem. Szpinak dobrze przyprawiony smakuje rewelacyjnie a w naleśnikach z sosem czosnkowym po prostu pychota.


.


Składniki na 4 porcje
około 8 dużych naleśników przepis TUTAJ


Masa szpinakowa

około 400 g szpinaku mrożonego
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
2 drobno posiekane lub starte ząbki czosnku
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
ciut tymianku świeżego lub suszonego
szczypta pieprzu ziołowego
2-3 szczypty soli
ciut pieprzu świeżo mielonego

Przygotowanie masy ze szpinaku

Na rozgrzany tłuszcz w rondlu wsypuję czosnek, listki tymianku, pieprz ziołowy, miód, sól. Mieszam i unoszę rondel, żeby czosnek pozostał jasny i się nie rumienił, bo popsuje smak całego dania. Zaraz dodaję rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszam i posypuję mąką ziemniaczaną. Znowu dokładnie mieszam. Od momentu zagotowania masy podgrzewam minimalnie i mieszam przy tym często. Szpinak szybko mięknie a nadmiar płynu zwiąże mąka. Mąkę daje po to, żeby nie smażyć długo masy, by zachować piękny kolor.

Sos czosnkowy przepis

około 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego -czosnek można podsmażyc krótko na maśle lub dodać surowy
1 łyżka dobrego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
zioła świeże lub suszone - u mnie świeży tymianek i ciut bazylii
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie naleśników ze szpinakiem

LINK do filmu z przepisem 





Układam masę szpinakową centralnie na naleśniku bez smarowania po całości. Zaginam najpierw ciasto z dwóch przeciwległych stron naleśnika w charakterystyczny pasek  a potem zaginam ten pasek z obu stron na granicy farszu, mniej więcej na kształt kwadratu. Smaruję wierzchy roztopionym masłem lub olejem. Dla chrupkości posypuję wierzch paczuszek niewielką ilością bułki tartej. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, grzałka góra-dół 180 stopni C i podpiekam kolejne 3-4 minuty dla podrumienienia wierzchów na funkcji grilla w tej samej temperaturze.

Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika



18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuję Małgosiu! Polecam oczywiście. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają super...Czy można je podawać na zimno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Zaraz po opublikowaniu znikam z sieci, by dalej działać, dzięki temu pojawia się kolejny przepis czy tutorial. Dziekuję za sympatyczną wizyte i szybkie wypróbowanie- z serem genialnie-ja akurat nie miałam go pod ręką, mozna też posypac prażonym orzeszkami, sezamem - warto poeksperymentować/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. nie mogłam czekać na odpowiedź, więc zrobiłam...wyszły przepyszne :)
    przed podaniem posypię je startym serem i jeszcze podpiekę w piekarniku, dziękuję za inspirację, Celina :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym jestem starsza to bardziej mi smakuje szpinak. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi, żeby próbować róznych posilków. Szpinak z przedszkola zniechęcił wielu

      Usuń
  5. Uwielbiam szpinak, a to doskonała propozycja na jutrzejszy obiadek!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Będzie smacznie! Pozdrawiam./dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  6. Dzisiaj zrobiłam, wyszły pyszne. Posypałam startym serem, po wyjęciu z piekarnika polałam sosem czosnkowym (też rewelacyjny, to połączenie czosnku i miodu). Uwielbiam Twoje przepisy i sposoby (np. nakłuwanie i masowanie mięsa), niejeden juz wypróbowałam i przekazałam dalej. Pozdrawiam serdecznie
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko za bardzo sympatyczną wizytę. Zachęcam do testowania pozostałych i serdecznie zapraszam na kolejne przepisy. Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  7. Szpinak + czosnek + naleśniki, to przykuło moją uwagę. Ciekawy wpis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Weroniko czy moge zrobic ze szpinakiem krokiety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście!!! Pamietaj tylko, zeby ciasto nalesnikowe odpoczęło minimum 15 minut po wyrobieniu-dzieki temu ciasto nalesnikowe po upieczeniu jest elastyczne i nie pęka.

      Usuń
  9. Pani Weroniko! Dziękuję za przepis, naleśniki pyszne, wszystkim domownikom bardzo smakowały, a sos czosnkowy... mmm : )
    Mięciutkie kopytka, które pierwszy raz robiłam będąc pierwszy raz w Irlandii zawsze robię z Pani przepisu i do tej pory mój chłopak jak je zrobię to je zachwala : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu dziękuję za wypróbowanie i ocenę, Serdecznie zapraszam po więcej. Życzę Smacznego każdego dnia!Pozdrowienia dla Pani i bliskich

      Usuń
  10. Ja też sprawdziłam przepis i jestem pod wrażeniem jak bardzo dobre danie mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.