.
około 8 dużych naleśników przepis TUTAJ
Masa szpinakowa
około 400 g szpinaku mrożonego
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
2 drobno posiekane lub starte ząbki czosnku
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
ciut tymianku świeżego lub suszonego
szczypta pieprzu ziołowego
2-3 szczypty soli
ciut pieprzu świeżo mielonego
Przygotowanie masy ze szpinaku
Na rozgrzany tłuszcz w rondlu wsypuję czosnek, listki tymianku, pieprz ziołowy, miód, sól. Mieszam i unoszę rondel, żeby czosnek pozostał jasny i się nie rumienił, bo popsuje smak całego dania. Zaraz dodaję rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszam i posypuję mąką ziemniaczaną. Znowu dokładnie mieszam. Od momentu zagotowania masy podgrzewam minimalnie i mieszam przy tym często. Szpinak szybko mięknie a nadmiar płynu zwiąże mąka. Mąkę daje po to, żeby nie smażyć długo masy, by zachować piękny kolor.
Sos czosnkowy przepis
około 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego -czosnek można podsmażyc krótko na maśle lub dodać surowy
1 łyżka dobrego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
zioła świeże lub suszone - u mnie świeży tymianek i ciut bazylii
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem
LINK do filmu z przepisem
Układam masę szpinakową centralnie na naleśniku bez smarowania po całości. Zaginam najpierw ciasto z dwóch przeciwległych stron naleśnika w charakterystyczny pasek a potem zaginam ten pasek z obu stron na granicy farszu, mniej więcej na kształt kwadratu. Smaruję wierzchy roztopionym masłem lub olejem. Dla chrupkości posypuję wierzch paczuszek niewielką ilością bułki tartej. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, grzałka góra-dół 180 stopni C i podpiekam kolejne 3-4 minuty dla podrumienienia wierzchów na funkcji grilla w tej samej temperaturze.
Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszne naleśniczki Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Małgosiu! Polecam oczywiście. Pozdrawiam
UsuńWyglądają super...Czy można je podawać na zimno ?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Zaraz po opublikowaniu znikam z sieci, by dalej działać, dzięki temu pojawia się kolejny przepis czy tutorial. Dziekuję za sympatyczną wizyte i szybkie wypróbowanie- z serem genialnie-ja akurat nie miałam go pod ręką, mozna też posypac prażonym orzeszkami, sezamem - warto poeksperymentować/Pozdrawiam serdecznie
Usuńnie mogłam czekać na odpowiedź, więc zrobiłam...wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńprzed podaniem posypię je startym serem i jeszcze podpiekę w piekarniku, dziękuję za inspirację, Celina :*
Czym jestem starsza to bardziej mi smakuje szpinak. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI o to chodzi, żeby próbować róznych posilków. Szpinak z przedszkola zniechęcił wielu
UsuńUwielbiam szpinak, a to doskonała propozycja na jutrzejszy obiadek!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Będzie smacznie! Pozdrawiam./dziekuję za odwiedziny
UsuńDzisiaj zrobiłam, wyszły pyszne. Posypałam startym serem, po wyjęciu z piekarnika polałam sosem czosnkowym (też rewelacyjny, to połączenie czosnku i miodu). Uwielbiam Twoje przepisy i sposoby (np. nakłuwanie i masowanie mięsa), niejeden juz wypróbowałam i przekazałam dalej. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńIwona
Dziękuję Iwonko za bardzo sympatyczną wizytę. Zachęcam do testowania pozostałych i serdecznie zapraszam na kolejne przepisy. Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńSzpinak + czosnek + naleśniki, to przykuło moją uwagę. Ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńPycha!!! Proszę wypróbować. Pozdrawiam
UsuńWeroniko czy moge zrobic ze szpinakiem krokiety?
OdpowiedzUsuńOczywiście!!! Pamietaj tylko, zeby ciasto nalesnikowe odpoczęło minimum 15 minut po wyrobieniu-dzieki temu ciasto nalesnikowe po upieczeniu jest elastyczne i nie pęka.
UsuńPani Weroniko! Dziękuję za przepis, naleśniki pyszne, wszystkim domownikom bardzo smakowały, a sos czosnkowy... mmm : )
OdpowiedzUsuńMięciutkie kopytka, które pierwszy raz robiłam będąc pierwszy raz w Irlandii zawsze robię z Pani przepisu i do tej pory mój chłopak jak je zrobię to je zachwala : )
Pani Kasiu dziękuję za wypróbowanie i ocenę, Serdecznie zapraszam po więcej. Życzę Smacznego każdego dnia!Pozdrowienia dla Pani i bliskich
UsuńJa też sprawdziłam przepis i jestem pod wrażeniem jak bardzo dobre danie mi wyszło :D
OdpowiedzUsuń