wtorek, 3 listopada 2015

Dżem z gruszek, jabłek i dyni

Witam serdecznie. Polecam prosty przepis na aromatyczny dżem do kanapek czy też dodatek do naleśników, ciast lub deserów. Wybieram miękkie jabłka i gruszki, średnio po kilogramie i małą dynię, najlepiej intensywnie pomarańczową.




Składniki
na około 1,5 litra dżemu


7 dużych gruszek (użyłam soczystej Konferencji)
9 średnich kruchych jabłek
około 80 dag dyni- dwie czubate szklanki dyni pokrojonej w kostkę
sok z 1 cytryny
1 łyżka z czubkiem miodu
szczypta cynamonu
około 200 ml wody



Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Umyte gruszki i jabłka obieram ze skóry i usuwam gniazda nasienne. Kroję w grubszą kostkę. Dynię również kroję w kostkę - użyłam odmianę Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry.

Owoce wrzucam do garnka i zalewam wodą. Dynia dość szybko mięknie, ale różnie to może być... Dlatego, zanim wrzucimy miękkie gruszki i jabłka można najpierw podusić dynię a po kilku minutach dodać pozostałe owoce i dusić całość do miękkości. Mieszam często podczas podgrzewania, żeby owoce się nie przypaliły a przy okazji odparuję się przy tym sporo wody.

Kiedy owoce miękkie miksuję blenderem na krem. Dodaję sok z cytryny, miód - trzeba próbować, bo może okazać się, że można pominąć dosładzanie. Mieszam i podgrzewam masę, która na ogół jest bardzo gęsta. Gorącą wkładam do wyparzonych słoików. Zakręcam słoiki dokładnie i wkładam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 140 stopni C. Pasteryzuję około 20 minut. Kiedy dobrze przestygną chowam słoiki w ciemne i chłodne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawia Weronika

14 komentarzy:

  1. Dżem z dyni jest obłędny w smaku, ale mój bez dodatków. Twój wygląda bosko, Reniu!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis! Do tej pory nie robiłam dżemu z dyni, bo słyszałam że jest mdły w smaku, a jego przygotowanie wydawało mi się czasochłonne, ale ten przepis przypadł mi do gustu. Wykorzystanie jabłek i gruszek z pewnością korzystnie wpłynęło na smak, a dzięki dyni mamy piękny pomarańczowy kolor :) Pewnie zrezygnuję z dodatku miodu bo nie lubię słodkich dżemów, ale cynamonu nie pominę - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie przepadam za dzemem z dyni, ale z gruszką i jabłkiem smak bardzo dobry/Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za wizytę

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale i baaaaaardzo apetycznie :))))
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu i bardzo polecam! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Weronika jaki cudowny dyniowy kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja wypróbuję, nigdy takiego nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas zasmakować prawdziwych przetworów-samo zdrowie

      Usuń
  6. Pyszne połączenie, a kolor bardzo przyciąga ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.