Składniki
na około 1,5 litra dżemu
7 dużych gruszek (użyłam soczystej Konferencji)
9 średnich kruchych jabłek
około 80 dag dyni- dwie czubate szklanki dyni pokrojonej w kostkę
sok z 1 cytryny
1 łyżka z czubkiem miodu
szczypta cynamonu
około 200 ml wody
Umyte gruszki i jabłka obieram ze skóry i usuwam gniazda nasienne. Kroję w grubszą kostkę. Dynię również kroję w kostkę - użyłam odmianę Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry.
Owoce wrzucam do garnka i zalewam wodą. Dynia dość szybko mięknie, ale różnie to może być... Dlatego, zanim wrzucimy miękkie gruszki i jabłka można najpierw podusić dynię a po kilku minutach dodać pozostałe owoce i dusić całość do miękkości. Mieszam często podczas podgrzewania, żeby owoce się nie przypaliły a przy okazji odparuję się przy tym sporo wody.
Kiedy owoce miękkie miksuję blenderem na krem. Dodaję sok z cytryny, miód - trzeba próbować, bo może okazać się, że można pominąć dosładzanie. Mieszam i podgrzewam masę, która na ogół jest bardzo gęsta. Gorącą wkładam do wyparzonych słoików. Zakręcam słoiki dokładnie i wkładam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 140 stopni C. Pasteryzuję około 20 minut. Kiedy dobrze przestygną chowam słoiki w ciemne i chłodne miejsce.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawia Weronika
Dżem z dyni jest obłędny w smaku, ale mój bez dodatków. Twój wygląda bosko, Reniu!!! :)
OdpowiedzUsuńBeatko polecam. Pyszny! Pozdrawiam
UsuńWspaniały dżem Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i namawiam.
UsuńCiekawy przepis! Do tej pory nie robiłam dżemu z dyni, bo słyszałam że jest mdły w smaku, a jego przygotowanie wydawało mi się czasochłonne, ale ten przepis przypadł mi do gustu. Wykorzystanie jabłek i gruszek z pewnością korzystnie wpłynęło na smak, a dzięki dyni mamy piękny pomarańczowy kolor :) Pewnie zrezygnuję z dodatku miodu bo nie lubię słodkich dżemów, ale cynamonu nie pominę - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńteż nie przepadam za dzemem z dyni, ale z gruszką i jabłkiem smak bardzo dobry/Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za wizytę
UsuńWygląda wspaniale i baaaaaardzo apetycznie :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję Elu i bardzo polecam! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWeronika jaki cudowny dyniowy kolorek :)
OdpowiedzUsuńTak piekny, oczy już jedzą. Polecam Elu
UsuńI ja wypróbuję, nigdy takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCzas zasmakować prawdziwych przetworów-samo zdrowie
UsuńPyszne połączenie, a kolor bardzo przyciąga ;)
OdpowiedzUsuńSłoneczny kolorek a i smak bardzo dobry
Usuń