Składniki na 5-6 porcji
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
3 szklanki startych na miałko ugotowanych buraków
1 cebula
1-2 ząbek czosnku
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka chrzanu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 szklanki wody przegotowanej
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Cieciorkę miksuję z chrzanem, cukrem, solą pieprzem w blenderze, dodając w trakcie około 1/3 szklanki wody do masy, żeby łatwiej miksować i żeby nie była zbyt sucha.
Cieciorkę miksuję z chrzanem, cukrem, solą pieprzem w blenderze, dodając w trakcie około 1/3 szklanki wody do masy, żeby łatwiej miksować i żeby nie była zbyt sucha.
Mieszam masę z cieciorki ze startymi burakami. Przyprawiam w razie potrzeby. Można dodać chlust oliwy i drobno posiekaną zieleninę... Będzie bardzo pysznie!
Masę można podzielić na dwa dni lub solidnie podgrzać tą część do przechowania na dłużej. Przełożyć gorącą do wyparzonych słoików. Zakręcić. Kiedy wystygnie schować do lodówki. Spożyć w ciągu 2 tygodni, bo po co jeść starą pastę ze słoików, kiedy można przygotować kolejną świeżą porcję.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Ciekawy pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Naprawdę dobre...
UsuńKoniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWarto dla zdrowia i dobrego trawienia
UsuńCiekawa połączenie buraczków z cieciorką ! Bardzo lubię takie wegetariańskie smakołyki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !
Syte i całkiem pyszne danie. Polecam Elu. Pozdrawiam serdecznie
UsuńCiekawy nawet bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę niezłe w smaku. Polecam Elu!
UsuńUwielbiam buraki, ale zawsze dodaję masła.
OdpowiedzUsuńpodsmażałam cebulkę, więc tłuszczu już trochę było, ale warto dodać olej na pewno taki zdrowy z pierwszego tłoczenia- już po przygotowaniu. Pycha!
UsuńTeż się zaciekawiłam, a czy to danie jest sycące? Nadaje sie na obiad? Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń