piątek, 25 września 2015

Kapuśniak z wkładką i kaszą jaglaną

Witam Kochani. Ostatnio robiłam kwaśnicę z kiszonej kapusty, czy kapuśniak, jak wolicie z niewielkim dodatkiem mięsa z kurczaka. To bardzo dobra zupa na zbliżający się sezon jesienno-zimowy - rozgrzewa i wzmacnia. Celowo dodałam kaszy, żeby była syta, wartościowa i gęsta, ale to oczywiście żaden przymus.



Składniki na 4-5 porcji 


50 dag kiszonej kapusty
trochę włoszczyzny, jak do rosołu (pietruszka, seler, marchew po 1-2 sztuki)
50 dag mięsa z kością   (w przypadku tradycyjnie używanych żeberek wieprzowych trzeba je wcześniej pogotować, żeby były miękkie)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki z brzuszkiem kaszy jaglanej
2 ziemniaki średniej wielkości
trochę natki z pietruszki
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól, pieprz do smaku

garnek 3 litry 


Przygotowanie


LINK do filmu z przepisem

Kapustę siekam, żeby nie ciągła się na talerzu, ale nie za drobno, zeby ją poczuć w zupie. Gotuję do miękkości i koniecznie w osobnym garnku  w niewielkiej ilości wody(warzywa gotowane z kapustą kiszoną nie miękną). Można ją nieco przyprawić na przykład pieprzem ziołowym. Na tym etapie nie będzie miała super smaku, ale po dodaniu do rosołu będzie przepyszna. 
Użyłam skromnie porcji rosołowej, ale mięsiwiej będzie z udkami czy skrzydełkami z kurczaka, gęsi czy indyka, ważne by z kością, bo smak dużo lepszy. Mięso gotuję kilka minut w wodzie - 3/4 wysokości garnka tak, żeby zmieściła się kapusta razem z wodą, w której się gotowała. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Po chwili dorzucam pokrojoną w grubsze kawałki marchew, pietruszkę, seler, podpieczoną na palniku cebulę i czosnek w całości lub starty. Gotuję do miękkości, ale nie za długo. Przyprawiam pod koniec do smaku solą i pieprzem ziołowym. Mięso można obrać z kości i ponownie wrzucić do garnka.  Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną we wrzątku kaszę jaglaną. . Kartofle szybko miękną - 3-4 minuty, więc pilnuję, by się nie rozgotowały i dodaję zaraz kapustę razem z wodą. Chwile gotuję całość około minuty. Koryguję smak. Na koniec po wyłączeniu grzania wrzucam trochę posiekanej natki. Gotowe. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Lubię kapuśniaczek i w zasadzie robię go bardzo podobnie ale bez kaszy. Jest świetny na jesienne chłody.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Ewo - ja tak dorzuciłam, bo małżonek woli gęściejsze. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Weronika nawet nie wiesz jak za mną chodzi kapuśniak, normalnie zaraz zacznie mi się śnić po nocach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu ja też uwielbiam. Polecam! Dzięki za odwiedziny

      Usuń
  3. Bardzo lubię Pani przepisy, dopiero zaczęłam je stosować. W zasadzie gotuję podobnie, ale nie zaszkodzi sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Pozdrawiam. Cieszę się że spodobała się Pani moja kuchnia i oczywiście serdecznie zapraszam

      Usuń
  4. Uwielbiam kaszę a jaglana do kapusniaczku świetnie pasuje i wspaniale smakuje polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysl z tą kaszą. Polecam serdecznie😊 smacznie. Zdrowo i pożywnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...