Składniki
2 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchewki
2-3 papryki
2-3 pietruszki
2 małe selery
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
około 2 łyżeczek płaskich soli a właściwie tyle, żeby sałatka była smaczna
3 łyżeczki cukru
papryki ostrej
szczypta pieprzu ziołowego
łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej
2 łyżeczki listków z ziół świeżych- u mnie listki tymianku i cząbru
kilka baldachów kopru lub nasiona kopru
1,5 łyżeczki gorczycy białej
Zalewa do sałatki
1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn
1,5 szklanki (375 ml) octu owocowego lub 250 ml octu spirytusowego 10%
1/2 lub 1/3 szklanki cukru (około 100 ml)
płaska łyżeczka soli
4-5 liści laurowych
5-6 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki gorczycy białej
Przygotowanie
Obrane ogórki, marchew, seler, pietruszkę szatkuję na cienkie plasterki. Można dodać cukinię, ale bez skórki, bo lepiej smakuje. Dodaję paprykę, pokrojoną w słupki, czosnek posiekany w cienkie plasterki, zioła świeże, koper, gorczycę, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą. Przyprawiam po prostu, jak surówkę. Mieszam i czekam kilkanaście minut do pół godziny, jak warzywa zmiękną. Potem dodaję olej. Mieszam dokładnie. Przygotowuję zalewę- do wody dodaję cukier, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, płaską łyżeczkę soli. Gotuję około 5 minut. W międzyczasie układam sałatkę w wyparzonych słoikach , zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni do zakrętek. Na koniec do zalewy dodaję ocet i gotuję około minuty. Wlewam gorącą zalewę do słoików. Dobrze zakręcam. Pasteryzuję w gorącej, ale nie wrzącej wodzie około 15 minut. Przechowuję w chłodnym i ciepłym miejscu.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Świetny przepis, wygląda tak smacznie i kolorowa, że na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://foxyladyme.blogspot.com
Sałatka pyszna zaraz po doprawieniu a w zalewie jeszcze trochę skruszeje podczas pasteryzowania
UsuńKoniecznie! Polecam! Sałatka pyszna juz po przyprawieniu
UsuńNigdy takiej nie robiłam, ale w tym roku jakoś w ogóle mi czasu brakuje na zaprawy, czego się bardzo wstydzę.
OdpowiedzUsuńTak. Czasu mało a tyle by się chciało zrobić... Pozdrawiam
UsuńFajna sałatka, dobrze, że tu trafiłam! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam ponownie
UsuńSuper, widziałam ostatnio podobną - też do słoików, ale w wersji z krojonymi ziemniakami - ale ta wersja jest zdecydowanie lżejsza no i bardzo apetyczna zalewa, chyba wykorzystam ją do swojej innej potrawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Dziekuję za odwiedziny
UsuńWygląda przepysznie, zimą będzie co podjadać :)
OdpowiedzUsuńPolecam Jolu-wygodna i pyszna
UsuńI już wiemy, co znajdzie się w tym roku w naszej spiżarni!
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny. Polecam!
UsuńNigdy nie robiłam takiej sałatki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. Zachęcam do wypróbowania
UsuńPani Weroniko
OdpowiedzUsuńCzy paprykę można zastąpić np. pomidorami? Bardzo lubię paprykę ale mój żołądek niestety nie.
Witam. Oczywiście, że można zastąpić lub pominąć - mam te same problemy i jak tylko znajdę czas usuwam skórę z papryki
UsuńBardzo, bardzo dziękuję za przepis i we wtorek pojadę na plac hurtowy kupię wszystkie skladniki, a zimą będziemy sie delektowac i smakiem i radosną tęczą ķolorów! Wielkie serdecznosci marta
OdpowiedzUsuńDziś będę robiła Pani sałatkę dziękuję za przepis jest super
OdpowiedzUsuń