poniedziałek, 20 lipca 2015

Dżem z wiśni najlepszy bez sztucznych dodatków

Witam serdecznie. Nie lubię dżemów, gdzie jest kilkanaście owoców na krzyż a reszta to mocno przesłodzona galaretowata zawartość. Polecam prosty sposób na mocno aromatyczne przetwory, nasycone wiśniami.



Podobnie przygotowuje dżemy z innych owoców, z tą różnicą, że owoce miękkie, jak truskawki, jagody, czy maliny, jedynie kilkakrotnie podgrzewam, prawie bez gotowania, mieszam często, żeby odparować tylko nadmiar wody.
Wiśnie to nie jagody. Nie przechowują się łatwo bez cukru. Cukier dodany do wiśni nie tylko wyodrębni ich doskonały smak, ale utrwali kolor. Nie trzeba go zbyt wiele. Na około 3 kilogramy owoców dodaję jedną lub półtorej szklanki cukru- jesli owoce bardzo kwaśne i małosłodkie

Składniki na 3 słoiki dżemu po 250 ml i na około 0,7 litra soku z wiśni

3 kg dojrzałych wiśni
1 lub 1,5 szklanki cukru, czyli około 250 ml - 370 ml

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK

Owoce myję i dryluję z pestek. Podgrzewam na niedużym płomieniu i zaraz dodaję cukier. Mieszam często. Gotuję krótko kilka minut, Kiedy sok stanie się intensywny, przelewam jego nadmiar do słoików. Dobrze zakręcam i jeśli mają być na zimę to pasteryzuję tak, jak dżem 15 minut w szumiącej wodzie o temperaturze około 90-95 stopni, (w garnku,  na dnie wyłożonym ścierką, zalanym gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików).  Sok przyda się na pewno. Owoce podgrzewam jeszcze chwilę i cały czas mieszam. Wyłączam płomień i znowu mieszam do ostatnich kłębów pary. Kiedy masa ostygnie, podgrzewam ją na nowo i gotuję kilka minut. Cały czas mieszam. Zestawiam z ognia. Mieszam. Powtarzam cykl tyle razy w ciągu dnia aż wiśnie nabiorą blasku a między nimi będzie tylko niewielka ilość mocno zagęszczonego soku. Nakładam do wyparzonych słoików. Ubijam masę owocową i dobrze zakręcam. Pasteryzuję, jak wyżej soki. Można odwrócić spodem do góry, ale przy tak gęstym dżemie, myślę, że to zbędny zabieg.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Domowe przetwory są najlepsze na świecie !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Zastanawiam się czy taka ilość cukru to nie będzie za mało? Podoba mi się przepis, bo przeważnie wiśnie puszczają bardzo dużo soku robią się wiśnie w soku , a nie dżem. Tylko ta ilość cukru na 3kg wiśni wydaje mi się za mała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie w soku też się przydadzą . Można nimi polać kaszkę mannę lub budyń, można odsączyć sok do picia a wiśnie przeznaczyć do wypieków. Polecam również pyszną zupę wiśniową z makaronem. Mniam! Mniam!

      Usuń
  3. Witam. Otóż dałam 1,5 szklanki a kiedy spróbowałam dżemu był naprawdę słodki, jak dla mnie. Cukru zawsze mozna dodać według uznania, ale jak się przesłodzi to już niełatwo naprawić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny na zimę, szkoda, że nie mam dostępu do sprawdzonych wiśni, bo na pewno bym zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrywam dzisiaj wiśnie i spróbuję tak przygotować dżem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...