czwartek, 23 lipca 2015

Ciasto drożdżowe pulchne z wiśniami i kruszonką

Witam Kochani. Trochę zanudzam Was ostatnio przepisami na drożdżowce, ale to wyjątkowo pyszne ciasta, zwłaszcza domowe. Z wiśniami smakują bosko a z filiżanką mleka to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych.




Próbujcie i nie zniechęcajcie się, bo to mit, że ich przygotowanie jest takie trudne. Trzeba tylko dać im trochę czasu. Niech ciasto rośnie spokojnie po wyrabianiu i tuż przed wstawieniem do pieca a przekonacie się, że warto...
Nie przesadzajmy z dodawaniem dużej ilości jaj i cukru, bo ciasta wcale przez to nie są lepsze... Wyrabianie ręką też nie jest konieczne, chociaż ciasto drożdżowe lubi ciepło dłoni. Przygotowane robotem ciasto też jest bardzo pyszne.



Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 39 cm 

0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
około 5 dag drożdży świeżych
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli

Kruszonka

około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie ciasta

Przepis na filmie: LINK

Wiśnie bez pestek przesypuję dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiam na 2-3 godziny, żeby przeszły słodyczą.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).

Zaczyn -wyrastanie drożdży

W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Zwijam na wałek i przenoszę do wysmarowanej formy. Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia, które zazwyczaj jest szybkie. Trwa około 10-15 minut. Układam wiśnie na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.

Owoce układam po podrośnięciu ciasta w formie














Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Weronika jak drożdżowe z owocami i na bogato z kruszonką....to ja zawsze :) Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu. Jest świeże przez cały czas. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam, nie jest to akurat komentarz do tego ciasta. Jest to moja ogólna uwaga. Szukałam przepisu ciasta z owocami, żeby do mnie przemówil. I trafiłam, dzięki Bogu, na Pani stronę. Dosłownie ugrzęzłam. Zaraz jadę na targ po młodą kapustę i ziemniaki. Zrobię kopytka [ więcej] z kapustą. Nie jestem młodą gospodynią, uwielbiam piec ciasta i robię dobre. Ale wiadomo: chce się urozmaicenia. Dotyczy to też przyrządzania potraw na obiad i nie tylko. Pani strona jest rewelacyjna : poukładana, z bardzo prosto i bardzo dokładnie opisanymi czynnościami [ + filmiki]. Jestem zauroczona. Ciesze się, że natrafiłam [ chyba nie przypadkiem] na Pani stronę. Przesyłam wiele serdeczności i życzę powodzenia. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Pani Renato za przesympatyczny komentarz. Od dziecka lubiłam coś przygotować w kuchni, ale dorosli nie bardzo mieli czas tłumaczyc szczegółowo... Dzisiaj nadrabiam dla innych, bo wiem, że to bardzo ważne. Życzę wiele przyjemności podczas gotowania i pieczenia. Pozdrawiam i zapraszam serdecznie w wolnych chwilach.

      Usuń
    2. Milo mi, ze znalazła Pani czas na przeczytanie komentarza i odpisanie. Teraz w piekarniku jest Pani ciasto ze sliwkami i kruszonka. Jestem ciekawa jak wyjdzie, bo po raz pierwszy posypałam sliwki cukrem. Żeby sprawdzić musze jeszcze poczekać. A już pachnie ! Napisze Pani jak wyszlo i może zrobie jakies zdjatko.
      Zycze relaksowej niedzieli z calem mnóstwem powodow do radości.

      Usuń
    3. Wielkie dzięki. Z wzajemnością-życzę przyjemnego relaksującego weekendu

      Usuń
  3. Kupiłam dzisiaj wiśnie i będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyszła ta drożdżówka - zresztą nie ważne z czym, zawsze będzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu. Cieszę się, że zaglądasz do mnie czasami i dziękuję za każde miłe słowo. Miłego weekendu!

      Usuń
  5. Nie ma jak puszysta drożdżóweczka... A z kruszonką i owocami to już w ogóle poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie robie ale nie jest napisane ile drożdży dałam 10dag

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się fantastycznie. Chętnie przygotuję je na zbliżający się weekend... Czy mogłabyś tylko zdradzić, jakiej mąki w nim użyłaś? Zapewne jest to mąka pszenna, ale jaki typ? Z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.