Próbujcie i nie zniechęcajcie się, bo to mit, że ich przygotowanie jest takie trudne. Trzeba tylko dać im trochę czasu. Niech ciasto rośnie spokojnie po wyrabianiu i tuż przed wstawieniem do pieca a przekonacie się, że warto...
Nie przesadzajmy z dodawaniem dużej ilości jaj i cukru, bo ciasta wcale przez to nie są lepsze... Wyrabianie ręką też nie jest konieczne, chociaż ciasto drożdżowe lubi ciepło dłoni. Przygotowane robotem ciasto też jest bardzo pyszne.
Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 39 cm
0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
około 5 dag drożdży świeżych
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli
Kruszonka
około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Przepis na filmie: LINK
Wiśnie bez pestek przesypuję dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiam na 2-3 godziny, żeby przeszły słodyczą.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).
Zaczyn -wyrastanie drożdży |
W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Zwijam na wałek i przenoszę do wysmarowanej formy. Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia, które zazwyczaj jest szybkie. Trwa około 10-15 minut. Układam wiśnie na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.
Owoce układam po podrośnięciu ciasta w formie |
Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.
Pozdrawiam Weronika
Weronika jak drożdżowe z owocami i na bogato z kruszonką....to ja zawsze :) Cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńPolecam Elu. Jest świeże przez cały czas. Pozdrawiam
UsuńWitam, nie jest to akurat komentarz do tego ciasta. Jest to moja ogólna uwaga. Szukałam przepisu ciasta z owocami, żeby do mnie przemówil. I trafiłam, dzięki Bogu, na Pani stronę. Dosłownie ugrzęzłam. Zaraz jadę na targ po młodą kapustę i ziemniaki. Zrobię kopytka [ więcej] z kapustą. Nie jestem młodą gospodynią, uwielbiam piec ciasta i robię dobre. Ale wiadomo: chce się urozmaicenia. Dotyczy to też przyrządzania potraw na obiad i nie tylko. Pani strona jest rewelacyjna : poukładana, z bardzo prosto i bardzo dokładnie opisanymi czynnościami [ + filmiki]. Jestem zauroczona. Ciesze się, że natrafiłam [ chyba nie przypadkiem] na Pani stronę. Przesyłam wiele serdeczności i życzę powodzenia. Renata
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Pani Renato za przesympatyczny komentarz. Od dziecka lubiłam coś przygotować w kuchni, ale dorosli nie bardzo mieli czas tłumaczyc szczegółowo... Dzisiaj nadrabiam dla innych, bo wiem, że to bardzo ważne. Życzę wiele przyjemności podczas gotowania i pieczenia. Pozdrawiam i zapraszam serdecznie w wolnych chwilach.
UsuńMilo mi, ze znalazła Pani czas na przeczytanie komentarza i odpisanie. Teraz w piekarniku jest Pani ciasto ze sliwkami i kruszonka. Jestem ciekawa jak wyjdzie, bo po raz pierwszy posypałam sliwki cukrem. Żeby sprawdzić musze jeszcze poczekać. A już pachnie ! Napisze Pani jak wyszlo i może zrobie jakies zdjatko.
UsuńZycze relaksowej niedzieli z calem mnóstwem powodow do radości.
Wielkie dzięki. Z wzajemnością-życzę przyjemnego relaksującego weekendu
UsuńKupiłam dzisiaj wiśnie i będę robić.
OdpowiedzUsuńSłusznie. Spiżarnia bez wiśni uboga.
UsuńAle pięknie wyszła ta drożdżówka - zresztą nie ważne z czym, zawsze będzie dobra :)
OdpowiedzUsuńWitaj Jolu. Cieszę się, że zaglądasz do mnie czasami i dziękuję za każde miłe słowo. Miłego weekendu!
UsuńNie ma jak puszysta drożdżóweczka... A z kruszonką i owocami to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis !
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam!
UsuńWłasnie robie ale nie jest napisane ile drożdży dałam 10dag
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się fantastycznie. Chętnie przygotuję je na zbliżający się weekend... Czy mogłabyś tylko zdradzić, jakiej mąki w nim użyłaś? Zapewne jest to mąka pszenna, ale jaki typ? Z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuń