Składniki
porcja na 3-4 osoby300 g twarogu półtłustego
3 spore jaja ugotowane na twardo
1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 3-4 łyżki oleju np: lnianego
około 1/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
pęczek szczypiorku
płaska łyżeczka cukru lub miodu (niewielki dodatek znacznie poprawia smak)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Pasta najlepiej smakuje w postaci ziarnistej (moim zdaniem). Rozkruszam twaróg widelcem (ważne żeby był świeży, bo nie będzie kwaśny i bez goryczy). Dodaję pokrojone w kostkę jajka (na 100 g twarogu daje jedno jajo), posiekany szczypior, mleka tyle, żeby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ( na tą ilość masy około 1/4 szklanki mleka). Doprawiam do smaku i mieszam. Gotowe! Bardzo polecam nie tylko dla dzieci - bardzo pyszna pasta a z chrupiącym pieczywem. Po prostu bajka.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zrobię dzisiaj na kolację :) rodzina będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Dziękuję za odwiedziny
UsuńWygląda apetycznie, dzisiaj zagości u mnie :-)
OdpowiedzUsuńMoi bliscy byli nią zachwyceni. Polecam!!!
UsuńJa dodaję jeszcze wędzoną makrelę. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńDobrze eksperymentować, ale czasami dwa podstawowe składniki robią cuda
UsuńFantastyczna!!! dzisiaj robię ją trzeci raz i zostanie w naszym jadłospisie...
OdpowiedzUsuńU mnie też bardzo lubiana... Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
Usuńciekawy ten dodatek słodkiej nuty, nigdy tak nie próbowałam robić
OdpowiedzUsuńciekawy ten dodatek słodkiej nuty, nigdy tak nie próbowałam robić
OdpowiedzUsuńwarto eksperymentować. Proszę wypróbować. Pozdrawiam
Usuń