wtorek, 2 czerwca 2015

Makaron ryżowy z brokułem i cukinią.

Letnią porą warto ograniczać ciężkie dania z mięsem, Energię można czerpać z makaronu, bardzo smacznych i wartościowych warzyw, jak choćby brokuł czy cukinia. Połączenie może wydawać się mało popularne, ale jest proste i pyszne zarazem.


Składniki ( porcja na 3-4 osoby)


200 g makaronu ryżowego lub taki jaki lubicie
mała cukinia
brokuł
mały pęczek cebuli dymki lub jedna mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanych ziół - natka z pietruszki, oregano lub tymianek, szczypiorek
1-2 łyżki oleju lub łyżka masła do smażenia
1-2 łyzki oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka sosu teriyaki lub łyzeczka octu balsamicznego
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Makaron ryżowy wstążka gotuję kilka minut, zeby był średnio miękki na tzw. ząb -  wybrałam długie kluchy, bo takie lubimy, ale lepiej wybrać krótsze, żeby łatwiej wymieszać je  ze składnikami.

100 gram makaronu ugotowanego to około 110 kalorii.

Brokuł  gotuję na parze do miękkości, ale tak, żeby się nie rozlatywał. W trakcie gotowania oprószam szczyptą soli po wierzchu (używam różyczek brokuła a drzewko odcinam i odkładam do zupy - zdecydowanie dłużej się gotuje a nie chcę, żeby różyczki brokuła rozgotowały się na papkę). Odcedzam makaron i brokuł.

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam cukinię, pokrojoną wcześniej w plastry lub na drobniejsze kawałki. Kiedy się nieco przyrumieni, dodaję pokrojoną dymkę. Po chwili dodaję posiekane zioła z czosnkiem i zaraz wykładam na to makaron, sos terijaki, szczyptę cukru i soli. Sos terijaki nie musi być tylko do sushi. Jest świetny do marynat i doprawiania wielu potraw. Warto się pokusić i zrobić go samodzielnie z sosu sojowego, cukru, imbiru... Wracając do gotowania -mieszam z wyczuciem i minutę dwie podgrzewam. Wyłączam grzanie i dodaję różyczki brokuła. Delikatnie mieszam. Próbuję i koryguję smak w razie potrzeby. Na koniec polewam danie jedną lub dwoma łyżkami na przykład oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




8 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie łączyłam brokuła z cukinią, ale makarony uwielbiam, więc jest to warte wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makaron ryżowy, więc takie połączenie bardzo mi odpowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza w sezonie na świeże warzywa. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Weronika tak jak lubię smacznie i szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.