piątek, 5 czerwca 2015

Białe szparagi z sosem jogurtowym szybko i pysznie

Witam serdecznie. Sezon na szparagi trwa. Warto wypróbować te pyszne warzywa właśnie teraz, nawet jeśli nie macie garnka do ich gotowania. Minusem jest fakt, ze niestety trzeba usunąć łykowatą skórkę, ale dobrą obieraczką potrwa to pięć minut. Do tego dojdzie około 15 minut gotowania w garnku na parze a sos lekki i błyskawiczny zrobicie w międzyczasie.



Składniki


szparagi białe lub zielone typowa wiązka (zielone są łatwiejsze bo nie trzeba ich obierać i gotują się krócej)


Sos jogurtowy pychota do dań głównych 

4-5 łyżek naturalnego jogurtu 
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka lub łyżka oleju tłoczonego na zimno
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
płaska łyżeczka miodu lub łyżeczka z brzuszkiem cukru
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki, szczypiorku lub koperku
sól do smaku


Przygotowanie


Szparagi obieram ze skórki bez wierzchołków. Obcinam 2-3 cm z dolnych części, które zazwyczaj są twardsze i dobrze opłukuję pod bieżącą wodą.

Układam szparagi w garnku na prostej siatce do gotowania warzyw (koszt siatki około 10-20 zł). Przykrywam pokrywą i gotuję do miękkości. W trakcie oprószam szparagi niewielką ilością soli. W międzyczasie mieszam składniki sosu i przyprawiam.

Szparagi polewam sosem - danie uniwersalne pyszne na ciepło i na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



14 komentarzy:

  1. Szparagi wyglądają niezwykle smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam wielu smakoszy tych warzywek ale sama nigdy nie jadłam ! Jak uda mi się kupić to bardzo chętnie wypróbuję przepis !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny. Warto próbować. Życzę smacznego! Pozdrawiam

      Usuń
  3. danie przyciąga wzrok i pobudza moje ślinianki do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie wypróbuję przepis - uwielbiam takie proste a smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jadłam szparagi u mamy, ale trochę jej się rozgotowały niestety, więc nie były zachwycające.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda taka, jak z kalafiorem przegotowany wodnisty i niesmaczny

      Usuń
  6. Uwielbiam szparagi i robię z sosem holenderskim.Dzisiak wypróbuję z jogurtowym.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Można ten sos podgrzać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.