piątek, 6 marca 2015

Placki albo zapiekanka z selera i szpinaku

Witam Kochani. Dzisiaj polecam przepis na całkiem pyszne placki lub zapiekankę. Połączenie selera i szpinaku naprawdę nieźle się sprawdza. Dodałam jeszcze trochę twarogu, który czas było zużyć w pierwszej kolejności a efekt jest naprawdę dobry. Do tego tradycyjne dodatki, jak do placków ziemniaczanych.



poniżej wersja zapiekanki




Składniki na 2-3 osoby


1 duży seler lub dwa małe
200 g szpinaku rozmrożonego i odsączonego
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki lub więcej, jeśli wolicie (na pewno łatwiej się wtedy smaży)
100 g twarogu półtłustego lub chudego (opcjonalnie)
ulubione zioła - u mnie szczypta pieprzu ziołowego, bazylii, tymianku
kilka łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku

dobra nieprzywierająca patelnia i szeroka szpatułka do przewracania placków i wyjmowania zapiekanki


Przygotowanie


Mieszam starty na tarce, wcześniej obrany i umyty  seler. Po nim najlepiej zetrzeć cebulę, żeby krótko nas szczypała w oczy lub dodać drobno pokrojoną. Dodaję osączony szpinak, jajo, twaróg, mąkę, przyprawy i mieszam. Gotowe do smażenia lub zapiekania. Formę do zapiekania smaruję olejem. Nakładam farsz. Uklepuję i polewam 1-2 łyżkami oleju. Rozsmarowuje tłuszcz i zapiekam 20 minut 1 temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Na 3 minuty przed końcem można wierzch podpiec na funkcji grilla.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam  Weronika


< br />

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajne placuszki, już wiem co będzie dziś u mnie na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze szpinakiem, to ja bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalny pomysł na takie placki,koniecznie muszę wypróbować taką zieloną wersję .dzięki Weroniko.Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie. Uwielbiam szpinak, więc chętnie spróbuję takiej wersji placków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie te placuszki. Moje dziecko uwielbia szpinka więc z pewnością je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam zapiekankę, była w piekarniku 40 minut, seler półsurowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś placki selerowe i wszyscy się nimi zachwycaliśmy :)
    Przypomniałaś mi, że takie danie istnieje, tym razem spróbowałam z zapiekankami i wyszły równie super. Dziękuje i pozdrawiam Weroniko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny i testowanie przepisów. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...