poniżej wersja zapiekanki
Składniki na 2-3 osoby
1 duży seler lub dwa małe
200 g szpinaku rozmrożonego i odsączonego
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki lub więcej, jeśli wolicie (na pewno łatwiej się wtedy smaży)
100 g twarogu półtłustego lub chudego (opcjonalnie)
ulubione zioła - u mnie szczypta pieprzu ziołowego, bazylii, tymianku
kilka łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
dobra nieprzywierająca patelnia i szeroka szpatułka do przewracania placków i wyjmowania zapiekanki
dobra nieprzywierająca patelnia i szeroka szpatułka do przewracania placków i wyjmowania zapiekanki
Przygotowanie
Mieszam starty na tarce, wcześniej obrany i umyty seler. Po nim najlepiej zetrzeć cebulę, żeby krótko nas szczypała w oczy lub dodać drobno pokrojoną. Dodaję osączony szpinak, jajo, twaróg, mąkę, przyprawy i mieszam. Gotowe do smażenia lub zapiekania. Formę do zapiekania smaruję olejem. Nakładam farsz. Uklepuję i polewam 1-2 łyżkami oleju. Rozsmarowuje tłuszcz i zapiekam 20 minut 1 temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Na 3 minuty przed końcem można wierzch podpiec na funkcji grilla.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
< br />
Bardzo fajne placuszki, już wiem co będzie dziś u mnie na obiad :-)
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem, to ja bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł na takie placki,koniecznie muszę wypróbować taką zieloną wersję .dzięki Weroniko.Buziaki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Uwielbiam szpinak, więc chętnie spróbuję takiej wersji placków.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie te placuszki. Moje dziecko uwielbia szpinka więc z pewnością je upiekę.
OdpowiedzUsuńPlacki pycha. Polecam Pozdrawiam
UsuńZrobiłam zapiekankę, była w piekarniku 40 minut, seler półsurowy.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś placki selerowe i wszyscy się nimi zachwycaliśmy :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że takie danie istnieje, tym razem spróbowałam z zapiekankami i wyszły równie super. Dziękuje i pozdrawiam Weroniko!
Dziękuję za miłe odwiedziny i testowanie przepisów. Pozdrawiam serdecznie
Usuń