Sprawdzone ciasto na pizzę
składniki na pizzę o średnicy ok. 30 cm
10-15 g świeżych drożdży
1-2 łyżki oleju (lniany, rzepakowy, oliwa)
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
około pół szklanki ciepłej wody - 125 ml
Przygotowanie ciasta
Mąkę mieszam dokładnie ze solą. Robię w niej dołek, wsypuję drożdże, cukier i polewam niewielką ilością ciepłej wody - lub mieszam drożdże osobno w garnuszku z odrobiną wody, cukru i czekam, żeby podrosły. Kiedy zbierająca się pianka na drożdżach idzie do góry, dodaję olej, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto, które powinno być miękkie, ale zwarte.Wyrabiam około 2-3 minut i odstawiam pod przykryciem w miejsce ciepłe do wyrośnięcia minimum na 30 minut. Ciasto im dłużej rośnie tym jest lepsze i smaczniejsze.
Po podrośnięciu przerabiam ciasto kilka razy i przy pomocy wałka lub rozciągając rękoma, modeluję okrągły placek, który trafia do wysmarowanej ceramicznej formy lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Jeszcze przed wykładaniem nadzienia ciasto musi znowu podrosnąć - trwa to mniej więcej około 15-20 minut. Możemy na ciasto nic nie wykładać, lecz polać niewielką ilością oleju i powyciskać w nim coś na kształt dziurek, na styl włoski. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C lub wyższej, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.
Składniki do nadzienia
1 średnia cukinia
2-3 pieczarki
kawałek pora (dolna część)
100 g boczku (użyłam gotowanego)
100 g sera żółtego do starcia
1 spory ząbek czosnku
około 150 g pomidorków koktajlowych
szczypta ziół prowansalskich i słodkiej mielonej papryki
kilka lub więcej liści świeżej bazylii lub szczypta suszonej
1-2 łyżki oleju do smażenia lub trochę tłuszczu z wytopionego boczku do podsmażenia warzyw
sól pieprz do smaku
Przygotowanie pizzy
Na wyrośniętym cieście (ciasto rośnie dwa razy po wyrobieniu i w formie przed pieczeniem) układam pokrojony boczek, którego wytopiłam wcześniej na patelni z nadmiaru tłuszczu. Potem układam cukinię z pieczarkami a na wierzchu kilkanaście pomidorków przekrojonych na połówki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra-dół. Pod koniec posypuję ciasto tartym serem, obniżam temperaturę na 180 stopni C i zapiekam około 2 minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zgadzam się...jeść i jeść i jeść....robię podobną gdy mam w ogródku młodą cukinię, niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Pyszna pizza/Bardzo polecam
UsuńTaka pizza to z pewnością raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra Jolu. Dziekuję/Pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie domowe pizze :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie "inne" pizze i często eksperymentuję. Właśnie się przymierzam u siebie do kolejnej zdrowej pizzy.
OdpowiedzUsuńMam to samo. Pizzę mozna robic na wiele sposobów, smacznie i nieskomplikowanie a tą bardzo polecam
Usuń