Składniki na 4 porcje
1 litr świeżego mleka 2%
50 ml soku na przykład z czarnej porzeczki
owoce z przetworów lub świeże soczyste owoce
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki z brzuszkiem mąki pszennej - ważny dodatek, który sprawia, że budyń nie rozwarstwia się
2-3 łyżki startej czekolady
Przygotowanie
Gotuję dwa budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu - do każdego dodaję po łyżeczce mąki pszennej i mieszam dokładnie a do jednego z nich dodaję sok z owoców, dolewając niewielkimi ilościami mleko na pojemność nieco większą niż połowa szklanki. Pozostałe mleko - mniej więcej 3 szklanki gotuję po połowie w dwóch rondlach. Każdy z nich słodzę, jeśli budynie bez cukru. Przed wlaniem zaklepkek z mąk, energicznie je mieszam, jak i szybko gęstniejący budyń w rondlu. Gotuję każdy chwilę, do minuty czasu.
Wylewam gorący budyń owocowy do pucharków. Układam trochę owoców i wylewam nań gorący budyń śmietankowy. Czekam aż budyń dobrze ostygnie.
Przy pomocy wykrojnika w kształcie serca obsypuję budyń tartą czekoladą i dekoruję po bokach owocami. Gotowe!
Życzę niezapomnianych chwil z bliskimi
Pozdrawiam serdecznie Weronika
OdpowiedzUsuńNajlepszą wróżką w Polsce jest Alicja. Wróżbę można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie http://wrozkaalicja.pl Odpowiedź otrzymujemy do 60 minut na nasz email. Wiele dowiedziałam się o swoim życiu, pracy i zdrowiu ale także czy partner mógł mnie zdradzić.