Strony

środa, 7 stycznia 2015

Śledzie w sosie porowo-czosnkowym

Śledzie to idealny smaczny składnik do sałatek i przystawek. Do tego są to tanie i zdrowe ryby, bogate w cenne nienasycone tłuszcze, dzięki którym lepiej pracuje serce, mózg i cała maszyneria w najważniejszych układach organizmu. Proste dodatki, jak cebula, olej, sok z cytryny, por, czy jabłko sprawiają, że są bardzo pyszne, więc do roboty ... Chciałam powiedzieć: Bardzooo polecam!



Składniki


6-8 płatów śledziowych matias
około 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 jabłka
2-3 ząbki czosnku
1 spory por 
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku




Przygotowanie



Śledzie moczę w zimnej wodzie przez noc, ale jeśli częściej zmienimy zimną wodę, potrwa to tylko kilka godzin.

Odsączam solidnie nadmiar wody ze śledzi polewam je sokiem z cytryny. Odstawiam na około 30 minut.

Umytego, pokrojonego w drobne plasterki pora podsmażam na 1/3 części oleju, bardzo krótko, około minuty i zaraz dodaję drobno pokrojony czosnek i natkę z pietruszki (zimą można dodawać natkę suszoną) oraz szczyptę soli. Mieszam i po chwili odstawiam do wystudzenia.

Do jogurtu lub śmietany dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłka, musztardę, miód, szczyptę soli, pieprzu i podsmażone warzywa. Mieszam i zabieram się do krojenia śledzi w paski lub w kostkę. Łączę śledzie z sałatką. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby składniki przeszły przyprawami i smakiem śledzi. Po wyjęciu ponownie próbuję i w razie potrzeby koryguję smak solą, sokiem z cytryny, miodem lub pieprzem

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Weroniczka że nie lubię śledzi to Cię serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis wykorzystam w najbliższe święta.
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę ze powinny dobrze smakować..zrobię to na andrzejki..pozdrawiam i życzę miłego dnia :😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubie śledzie.Pod każdą postacią.Teraz jem tylko sama.Samo życie to stworzyło...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogą być śledzie marynowane?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z lepszych przepisów na śledzie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A to 2/3 oleju do czego zostało? I co na środku jest? Również por z pietruszka jako przystrojenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że to ogórki konserwowe .

      Usuń
    2. Powiększyłam zdjęcie i jest to por

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.