wtorek, 20 stycznia 2015

Ryba i warzywami według Weroniki

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się pomysłem na wyjątkowo pyszny obiad. Danie łatwe do przygotowania, syte i odżywcze a przy tym uniwersalne - można podać na zimno, na ciepło i przez cały rok. Przygotowałam danie z rybą, ale z kurczakiem smak również obłędny. Bardzo polecam!






Składniki na 3-4 osoby


3 filety z ryby ( u mnie sola) lub filet z kurczaka 
5-6 sporych pieczarek pokrojonych grubo
połówka brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki (trzon brokuła odkładam do zupy)
2 małe marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora starte na tarce
ciut soku z cytryny do polania startego selera i pietruszki, żeby nie ciemniały
1 por dolna część posiekana w plastry
1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu (około 100 g suchego ziarna)
200-250 ml dobrego przecieru z pomidorów
1 łyżeczka miodu lub cukru
4-5 łyżek oleju do smażenia
1-2 łyżki mąki do obtoczenia ryby i do sosu z pieczarek
1-2 ząbki czosnku
plaska łyżeczka ziół prowansalskich
trochę posiekanej natki z pietruszki lub koperku lub suszu z natki
płaska łyżeczka czerwonej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


Umytą osączoną rybę przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich. Podobnie postępuje z filetem z kurczaka. Odstawiam mięso na kilka minut.

Podsmażam pora krótko na niewielkiej ilości oleju i zaraz dodaję warzywa - pietruszkę, seler, marchew i brokuł. Nieco solę i posypuję ziołami. Mieszam co jakiś czas i duszę 4-5 minut pod przykryciem do miękkości. Prawie pod koniec wrzucam czosnek i dolewam przecier - u mnie domowy sos pomidorowy. Dodaję ciut miodu. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Chwilkę podgrzewam całość i gotowe. 

W międzyczasie gotuję ryż i smażę rybę na niewielkiej ilości oleju do smażenia. Rybę trzeba smażyć na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony lup doprawioną ugotować na parze lub też upiec w piekarniku - danie również będzie smaczne. Mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste. Kurczaka smażę podobnie, jak rybę.




Sos pieczarkowy prosty


5-6 pieczarek grubo pokrojonych pieczarek
1-2 oleju lub płaska łyżka masła
płaska łyżka mąki
pół szklanki wody
łyżka śmietany lub mleka (opcjonalnie) 
przyprawy - sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich

Pieczarki delikatnie rumienię na maśle przez 2 minuty. Przyprawiam solą.  Zmniejszam ogień, posypuję pieczarki mąką. Mieszam i zaraz dodaję stopniowo tyle wody, żeby powstał sos. Przyprawiam pieprzem i ziołami. Gotowe.

Przygotowanie


Przygotowanie bardzo wygodne i proste - wyciągamy duży talerz i układamy - najpierw porcję warzyw, potem ryby, na ryby warstwę ryżu albo odwrotnie, na ryż pieczarki polane sosem i ostatnia warstwa z reszty warzyw. Mniam...Uwielbiam takie jedzonko!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie


6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, muszę spróbować taki kopiec zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Wygląda dobrze i super smakuje/dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Weronika ale ten Twój kopiec nieźle wypasiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba pora na obiad, bo zaburczało mi w brzuchu :) Na pewno odgapię w wersji z kurczakiem, bo uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kurczakiem smak obłędny, ale z rybką też dobrze. Polecam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...