Polecam także:
Przepis na mięciutkie kopytka
Buraczki do obiadu tradycyjne
Buraczki do obiadu naprędce
Składniki na 4 osoby
1 spora polędwiczka wieprzowa lub 2 małe
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pól szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 - 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oleju do smażenia
po niewielkiej szczypcie pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich
świeża posiekana natka lub koperek ( u mnie susz z natki pietruszki)
sól, pieprz czarny do smaku
Mieszam musztardę, miód, ciut ziół, 1/3 z całej ilości mleka, szczyptę soli i pieprzu na jednolitą masę.
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
Umyte osuszone mięso pozbawiam z twardych błon i kroję w poprzek na grube plastry o szerokości około trzech cm. Tłuczkiem rozbijam mięso zdecydowanie delikatniej niż typowe schabowe na niewielkie kotlety. Oprószam solą, pieprzem i po kilku minutach mieszam w marynacie. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Umyte osuszone mięso pozbawiam z twardych błon i kroję w poprzek na grube plastry o szerokości około trzech cm. Tłuczkiem rozbijam mięso zdecydowanie delikatniej niż typowe schabowe na niewielkie kotlety. Oprószam solą, pieprzem i po kilku minutach mieszam w marynacie. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Obtoczone w mące kawałki polędwicy układam na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Kiedy się po chwili przysmażą, obracam na drugą stronę, podsmażam chwilę i dodaję pokrojoną cebulę. Cebulę z czosnkiem najlepiej zeszklić osobno, tak, jak do wątróbki i dodać dopiero tuż przed końcem. Kiedy cebula tylko nieco zmięknie dodaję ciut wody i odrywam wszystkie przywarki - na tym etapie fajnie tez jest dodać kilka łyżek wina, jeśli zostało Wam coś w butelce - chi, chi... Mieszam dokładnie. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty, wystarczy bezpośrednio posypać całość duszonki niewielką szczyptą mąki. Mieszać i dodawać partiami wodę, mleko lub śmietanę. Przed końcem dodaję posiekany drobno czosnek i natkę - najlepsza byłaby świeża, ale o tej porze to niestety trudne, więc posypuję suszem z natki z mojego ogródka. W razie potrzeby koryguję smak solą i pieprzem. Gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bajeczny obiadek, narobiłaś mi ochoty na polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuńJolu zrób - od czasu do czasu można zjeść tradycyjnie Pyyychaa
Usuńtaki obiad chciała bym dzisiaj dostać, wpraszam się do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Justynko. Nawet jak braknie zrobimy następną błyskawicznie
Usuńmhh jak to wygląda ;) dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny/Bardzo polecam - pychota!!!
UsuńDobrze, że nie pachnie z komputera, bo bym chyba nie wytrzymała, a do obiadu jeszcze trochę czasu.
OdpowiedzUsuńNa głodnego ciężko się chodzi po sklepach a po blogach... Kubki szaleją/ Polecam szybki sposób
Usuńmmmm, skusiłabym się bez chwili wahania :D wspaniały obiad!!!
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu warto dla smaku/Pozdrawiam Beatko
UsuńWeroniko- wlasnie taki obiadek podam moim wnusiom przy najblizszych odwiedzinach. Bedzie pyszny. Przy okazji podaje moj przepis na pure-jarzynowe do miesa. Obrane 2 ziemniaki, 1 slodki (patat), 1|2 malej kapusty wloskiej (bez glaba) kroje w kostke i gotuje na parze posypujac kostka rosolowa lub tylko sola. Kiedy warzywa sa juz miekkie przekladam do miski i doprawiam maslem, koperkiem (mrozonym tez) i sokiem z cytryny lub limonki do smaku. Rozgniatam wszysto razem pozostawiajac troche kawalkow jarzyn. Oczywiscie mozna przyprawic ulubionymi ziolami i pikanteria. Pure z roznych mieszanek warzyw sa b.smaczne i czasem mozna cos wartosciowego przemycic dla wybrednych niejadkow. Jestem wierna fanka Pani przepisow-bo zdrowe i latwe w wykonaniu. Pozdrawiam- Anonimowa Jola
OdpowiedzUsuńWitaj Jolu. Bardzo dziekuję za serdeczny wpis i ciekawy wartościowy przepis. Życzę wspaniałych chwil przy stole z wnusiami i całą rodziną/ Pozdrawiam i zapraszam serdecznie w wolnych chwilach
UsuńP.Weroniko szukałam przepisu na polędwiczki i znalazłam.Długo przeglądałam pani strony,wyczytałam bardzo dużo pozytywnych komentarzy Witam w pani kuchni .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Pani Ewo. To.bardzo proste danie. Polędwice smażę podobnie jak wątróbkę, z tym ,ze cebulkę lepiej przygotować na drugiej patelni. Jest soczysta i miękka. Pozdrawiam
UsuńKobieto jesteś genialna,zupełnie przypadkiem trafiłam na twój przepis na schab ,niestety już po świętach.Pomyślałam sobie czy nie prowadzisz bloga,ale od czego wujek google,a tu masz taka skarbnica przepisów,inspirujesz mnie po prostu ,będę częstym gościem u Ciebie.
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM I dziękuję za świetne przepisy MAŁGOSIA z LUBLINA.
Witam serdecznie Małgosiu. BARDZO MIŁA WIZYTA! Zapraszam w wolnych chwilach i pozdrawiam cieplutko
UsuńIle czasu dusić polędwiczki dodając wody żeby były miękkie?
OdpowiedzUsuńZ reguły polędwiczki miekną bardzo szybko 5-10 minut
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńDo pani bloga zaglądam dosyć często i zawsze coś znajdę.Dzisiaj zrobiłam polędwiczkę, pyszna . Polecam Tym co się zastanawiają co zrobić na obiad.
Najczęściej korzystam z filmików, dużo się z nich uczę.Wdzięczna jestem za wspaniałe przepisy i doskonale pokazane jak co robić i doskonale omówione.
Pozdrawiam Krystyna
Witam serdecznie Pani Krystyno. Dziękuję za ciepłe słowa i polecam się na przyszłość. Pozdrawiam gorąco!
Usuń