niedziela, 4 stycznia 2015

Kiełbasa z kurczaka lub pieczeń krok po kroku

Witam Kochani w długim okresie świateczno-zimowym.  Zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chętnie się podzielę a ten na kiełbasę z kurczaka jest bardzo uniwersalny, bo jeśli nie macie osłonek to szybciej będzie przygotować pieczeń (35-40 minut w temperaturze 180 stopni C - piekę, jak pasztet). Na pewno wielu z Was nie ma wędzarni. To też nie problem. Kiełbasę można ugotować na parze (10-15 minut)lub upiec w piekarniku (15-20 minut w temperaturze 180 stopni - jeśli kiełbasa gruba, pieczemy dłużej 40-50 minut).



Składniki






około 2 kg mięsa z kurczaka (filet, udka..., bez ścięgien)
2 łyżeczki soli z brzuszkiem
około 0,5 szklanki rosołu lub wody
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju, jeśli dużo fileta
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 liści laurowych
3-4 ziarna ziela angielskiego 
10-13 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie

Do pokrojonego lub zmielonego mięsa dodaję sól wymieszaną ze zmielonymi 2-3 kiściami laurowymi, 2-3 ziarnami ziela angielskiego, 10 ziarnami pieprzu. Dolewam rosół oraz rozdrobniony czosnek. Wyrabiam masę około 3 minut i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na noc. 

Przed nabiciem w osłonki przerabiam masę mięsną jeszcze raz, zwilżam wodą lejek do wyrobu wędlin. Włączam maszynę, żeby mięsem przepchnąć powietrze i dopiero wówczas zakładam zapętloną na początku osłonkę (można związać kiełbasy sznureczkiem). Nabijam nie za luzno i nie za ciasno. Jeśli kiełbasa będzie wędzona trzeba ją powiesić na kijkach na kilka godzin, żeby dobrze się obsuszyła. Polecam artykuł: jak wędzić kiełbasy...?

Wędzę kiełbasę około 2 godzin w ciepłym, ale nie gorącym dymie. Po czym na krótko- 10-15 minut - wrzucam do garnka z szumiącą wodą, którą wcześniej doprawiam zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1 łyżeczką soli na 10 litrów wody. Woda nie może się gotować  - temperatura około 80-90 stopni.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Domowa kiełbasa to jest to :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza!!!! Wolę taką niż ze sklepu :D Pyszny sposób przedstawiłaś Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam!!! To bardzo łatwy przepis

      Usuń
    2. To prawda.. robilam !! wprawdzie nie wedzona, ale pycha !!! Szyneczka i schabik tez przepyszne wyszly... nie mowiac o kotlecikach z kurczaka..... moze cos dla watrobowcow ? bez pieczarek?
      Bylabym bardzo wdzieczna :) Pozdrawiam i zdrowia zycze. Ania

      Usuń
    3. Witam Pani Aniu. Bardzo dziękuję za ciepły komentarz i pozdrowienia / jeśli chodzi o pieczarki, wystarczy po prostu ich nie dodawać - efekt też będzie dobry
      Pozdrawiam serdecznie. Życzę smacznego zdrowego jedzonka i humoru każdego dnia

      Usuń
  4. Pani Weroniko Witam Panią.
    Bardzo jestem zadowolona z Pani przepisów , już kilka razy robiłam kiełbasę białą parzoną i zawsze mi się udaje i jest bardzo smaczna, Teraz chciałabym zrobić kiełbasę z kurczaka według Pani przepisu i chciała bym się dowiedzieć,czy tą kiełbasę można parzyć tak jak kiełbasę białą czy lepiej upiec ją w piekarniku.
    Za odpowiedź z góry dziękuję Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Krysiu. Kiełbasa z kurczaka-wiadomo mięso jest chude i nie kazdy takie lubi, żeby było bardziej soczyste proponowałabym dodać więcej rosołu lub wody do masy przy wyrabianiu. Moim zdaniem drobiowa wyjdzie smaczniejsza pieczona. To nie znaczy, że nie można parzyć. Niektórzy długo wędzą i nie parzą wcale, ale ja jestem pewniejsza, jak w temperaturze zginą ewentualne bakterie, czy inne zagrożenia.
      Życzę smakowitych wyrobów. Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  5. Pani Weroniko dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze zapomniałam się zapytać
    czy tą kiełbasę z kurczaka można mrozić surową czy raczej pieczoną .
    Pozdrawiam Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowej nigdy nie mroziłam, ale przeczucie mi mówi, że lepiej zamrozić pieczoną
      Pozdrawiam Weronika

      Usuń
    2. Pani Weroniko dziękuję za szybką i dokładną odpowiedź. Na święta zrobię pyszną kiełbasę z kurczaka bo kiełbasa biała się już mrozi wg Pani przepisu bo są najlepsze.
      Niechaj nadchodzące Święta Bożego Narodzenia upłyną w zdrowiu,spokoju oraz radosnej atmosferze a Nowy Rok 2016 doprowadził do spełnienia wszelkich oczekiwań i marzeń życzy Pani i rodzinie Krystyna

      Usuń
    3. Pani Krysiu Wielkie podziekowania i życzę z wzajemnością radosnych i smacznych Świąt i pomyślności w Nowym 2016. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Dzień dobry, a czy można taka kiełbasę położyć na grilla? Albo zamrozić? Czy trzeba ją najpierw upiec bądź na parze przygotować zanim się położy na grilla?
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.