sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto makowe z mandarynkami

Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Mam dla Was Kochani przepis na wyjątkowo pyszny i atrakcyjny makowiec. Uwielbiam makowce na drożdżowym cieście, ale ten na delikatnym biszkoptowym spodzie z dodatkiem owoców cytrusowych z masą serową na zimno jest po prostu bajeczny. Bardzo polecam!


 Składniki










Masa makowa


250 g maku
3/4 szklanki gorącego mleka lub wody

200 ml chudej śmietany
około pół szklanki cukru
4 jaja
szczypta soli
150 g rodzynek
100 g orzechów
1 łyżka kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
aromat migdałowy


Masa serowa na zimno




około 0,5 kg obranych mandarynek lub  mandarynki puszki
400 g półtłustego twarogu lub serek mascarpone, Filadelfia albo homogenizowany waniliowy
500 ml świeżej śmietany 12%
4-5 łyżeczek żelatyny mniej więcej na litr płynu
otarta skórka z cytrusów
płaska łyżka cukru wanilinowego
około 0,5 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wody



Dodatkowo potrzebne będą:


Kilka pasków folii spożywczej o szerokości około 10 cm do obłożenia boków formy, żeby masa serowa nie dotykała blachy 
- jeśli forma blaszana ( u mnie duża forma o wymiarach 39cm x 24 cm)



Przygotowanie


Przepis ciasto makowe na filmie w YT LINK


Mak opłukuję pod bieżącą wodą, osączam i wrzucam do garnka. Zalewam tyle co gotującym się mlekiem i gotuję krótko około 2 minut, często mieszając. Po chwili mak wchłonie mleko. Zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc, by jeszcze lepiej spęczniał.

Spęczniały mak mielę trzy razy przez maszynkę

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję łyżkę cukru, żeby utrwalić pianę i krótko jeszcze ją miksuję.

W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Dodaje śmietanę.Krótko miksuję i dodaję budyń i kaszę mannę. Znowu krótko miksuje i dosypuję kakao. Ponownie krótko miksuję. Odstawiam robot. Dodaję opłukane, sparzone orzechy i rodzynki. Do osączonych rodzynek dobrze wcześniej dodać łyżkę na przykład amaretto a orzechy delikatnie podgrzać na suchej patelni. Dodaję dżem, aromat migdałowy i mieszam łyżką. Na końcu dodaję pianę na dwa razy i delikatnie, ale dość krótko mieszam. Przelewam masę na wystudzony biszkopt i piekę w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta makowego)

Kiedy makowiec dobrze ostygnie zabieram się do masy serowej. Najpierw rozklejam żelatynę w części zimnej wody i wstawiam szklankę z żelatyną do rondelka z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Na wierzchu może pojawić się pianka - trzeba ją zebrać i wyrzucić. W międzyczasie obkładam folią brzegi formy. Ser miksuję z dodatkiem cukru wanilinowego, otarta skórką z pomarańczy i niewielką ilością śmietany. Dodaję resztę śmietany i cukier puder. Miksuję na gładko. Do dość ciepłej żelatyny dodaję na 3/4 szklanki masy serowej i energicznie mieszam. Wlewam do pozostałej masy i szybko miksuję. Masa w przypadku twarogu od razu jest lekko kremowa.  Można chwilę poczekać, żeby bardziej stężała, tym bardziej jeśli owoce ułożyliście od razu na masie makowej - ja owoce układam na świeżo wylanej elastycznej masie, bo chcę, żeby były widoczne. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę i polewam ciepłą polewą czekoladową, nie starając się zbytnio. Urocze esy floresy uzupełniają piękny kolor mandarynek. Ciasto smakuje bajecznie. 

Życzę Rodzinnych Pysznych i Pogodnych Świąt
Pozdrawiam Weronika






19 komentarzy:

  1. Weroniczka daj kawał ciacha, ja Ci dam sałatki i będziemy kwita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz Eluś to bardzo dobry pomysł. Teraz na Święta przydałyby się takie manewry.

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkie makowe ciasta ,a takiego jeszcze nie jadłam aż kusi aby zrobić jak nie na święta to na sylwestra na pewno.
    Przy okazji życzę Ci kochana radosnych i rodzinnych świąt .
    Buziaki )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Danusiu. Ciasto bardzo polecam!. Rodzinnych Spokojnych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  3. oooooojjjjj, aż ślinka napływa do ust :) Podziel się posiłkiem, Kobieto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, ale najlepiej zrób, bo łatwe i więcej do zjedzenia. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda bardzo elegancko, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, zwlaszcza dla amatorów makowców. pozdrawiam

      Usuń
  5. Przepiękne ;) ślinka aż cieknie, a widzieliście może takie cudne foremki do ciasteczek? Link : Foremki do ciastek po prostu idealne ;) Coś dla siebie na pewno tam znajdziecie, i Życzę wam wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  6. Święta to chyba jedyny czas, kiedy wchodzisz na bloga, widzisz takie ciacho i... wcale nie masz na nie ochoty. Ale pewnie jeszcze wrócę po ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, postaram sie go wypróbowac jutro w swojej kuchni ;) A widzialas kiedys takie foremki do ciasta w ksztalcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
  8. Weronika piękne ciasto, takiego nie jadłam i już żałuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję /wymyśliałam go przed Świętami Bozego Narodzenia i oczywiście polecam

      Usuń
  9. Aż spróbuję machnąć takie ciacho na nowy rok dla moich pociech :) Z pewnością nie wyjdzie mi takie piękne, ale mam nadzieję, że w smaku przynajmniej będzie ok. Swoją drogą, pamiętam że zawsze mielenie maku było dla mnie udręka, ale kupiłam sobie niedrogą maszynkę do mielenia maku i teraz idzie jak z płatka. Bo jednak nie ma porównania, jak samemu zmielimy mak jest dużo lepszy niż jak ten ze sklepu... Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Ciasto pyszne a swojsko przygotowany mak jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Ciasto wygląda kapitalnie, a smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.