Składniki
Masa makowa
250 g maku
3/4 szklanki gorącego mleka lub wody
200 ml chudej śmietany
około pół szklanki cukru
4 jaja
szczypta soli
150 g rodzynek
100 g orzechów
1 łyżka kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
aromat migdałowy
Masa serowa na zimno
około 0,5 kg obranych mandarynek lub mandarynki puszki
400 g półtłustego twarogu lub serek mascarpone, Filadelfia albo homogenizowany waniliowy
500 ml świeżej śmietany 12%
4-5 łyżeczek żelatyny mniej więcej na litr płynu
otarta skórka z cytrusów
płaska łyżka cukru wanilinowego
około 0,5 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wody
Dodatkowo potrzebne będą:
Kilka pasków folii spożywczej o szerokości około 10 cm do obłożenia boków formy, żeby masa serowa nie dotykała blachy
- jeśli forma blaszana ( u mnie duża forma o wymiarach 39cm x 24 cm)
Przygotowanie
Przepis ciasto makowe na filmie w YT LINK
Mak opłukuję pod bieżącą wodą, osączam i wrzucam do garnka. Zalewam tyle co gotującym się mlekiem i gotuję krótko około 2 minut, często mieszając. Po chwili mak wchłonie mleko. Zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc, by jeszcze lepiej spęczniał.
Mak opłukuję pod bieżącą wodą, osączam i wrzucam do garnka. Zalewam tyle co gotującym się mlekiem i gotuję krótko około 2 minut, często mieszając. Po chwili mak wchłonie mleko. Zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc, by jeszcze lepiej spęczniał.
Spęczniały mak mielę trzy razy przez maszynkę
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję łyżkę cukru, żeby utrwalić pianę i krótko jeszcze ją miksuję.
W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Dodaje śmietanę.Krótko miksuję i dodaję budyń i kaszę mannę. Znowu krótko miksuje i dosypuję kakao. Ponownie krótko miksuję. Odstawiam robot. Dodaję opłukane, sparzone orzechy i rodzynki. Do osączonych rodzynek dobrze wcześniej dodać łyżkę na przykład amaretto a orzechy delikatnie podgrzać na suchej patelni. Dodaję dżem, aromat migdałowy i mieszam łyżką. Na końcu dodaję pianę na dwa razy i delikatnie, ale dość krótko mieszam. Przelewam masę na wystudzony biszkopt i piekę w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta makowego)
Kiedy makowiec dobrze ostygnie zabieram się do masy serowej. Najpierw rozklejam żelatynę w części zimnej wody i wstawiam szklankę z żelatyną do rondelka z gorącą wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Na wierzchu może pojawić się pianka - trzeba ją zebrać i wyrzucić. W międzyczasie obkładam folią brzegi formy. Ser miksuję z dodatkiem cukru wanilinowego, otarta skórką z pomarańczy i niewielką ilością śmietany. Dodaję resztę śmietany i cukier puder. Miksuję na gładko. Do dość ciepłej żelatyny dodaję na 3/4 szklanki masy serowej i energicznie mieszam. Wlewam do pozostałej masy i szybko miksuję. Masa w przypadku twarogu od razu jest lekko kremowa. Można chwilę poczekać, żeby bardziej stężała, tym bardziej jeśli owoce ułożyliście od razu na masie makowej - ja owoce układam na świeżo wylanej elastycznej masie, bo chcę, żeby były widoczne. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę i polewam ciepłą polewą czekoladową, nie starając się zbytnio. Urocze esy floresy uzupełniają piękny kolor mandarynek. Ciasto smakuje bajecznie.
Życzę Rodzinnych Pysznych i Pogodnych Świąt
Pozdrawiam Weronika
super! zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Polecam!
UsuńWeroniczka daj kawał ciacha, ja Ci dam sałatki i będziemy kwita :)
OdpowiedzUsuńA wiesz Eluś to bardzo dobry pomysł. Teraz na Święta przydałyby się takie manewry.
UsuńUwielbiam wszelkie makowe ciasta ,a takiego jeszcze nie jadłam aż kusi aby zrobić jak nie na święta to na sylwestra na pewno.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji życzę Ci kochana radosnych i rodzinnych świąt .
Buziaki )
Dziękuję Danusiu. Ciasto bardzo polecam!. Rodzinnych Spokojnych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Usuńoooooojjjjj, aż ślinka napływa do ust :) Podziel się posiłkiem, Kobieto :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, ale najlepiej zrób, bo łatwe i więcej do zjedzenia. Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo elegancko, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, zwlaszcza dla amatorów makowców. pozdrawiam
UsuńPrzepiękne ;) ślinka aż cieknie, a widzieliście może takie cudne foremki do ciasteczek? Link : Foremki do ciastek po prostu idealne ;) Coś dla siebie na pewno tam znajdziecie, i Życzę wam wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku !
OdpowiedzUsuńŚwięta to chyba jedyny czas, kiedy wchodzisz na bloga, widzisz takie ciacho i... wcale nie masz na nie ochoty. Ale pewnie jeszcze wrócę po ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, postaram sie go wypróbowac jutro w swojej kuchni ;) A widzialas kiedys takie foremki do ciasta w ksztalcie choinki ? Link
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj. Pozdrawiam
UsuńWeronika piękne ciasto, takiego nie jadłam i już żałuję. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję /wymyśliałam go przed Świętami Bozego Narodzenia i oczywiście polecam
UsuńAż spróbuję machnąć takie ciacho na nowy rok dla moich pociech :) Z pewnością nie wyjdzie mi takie piękne, ale mam nadzieję, że w smaku przynajmniej będzie ok. Swoją drogą, pamiętam że zawsze mielenie maku było dla mnie udręka, ale kupiłam sobie niedrogą maszynkę do mielenia maku i teraz idzie jak z płatka. Bo jednak nie ma porównania, jak samemu zmielimy mak jest dużo lepszy niż jak ten ze sklepu... Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam. Ciasto pyszne a swojsko przygotowany mak jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie
UsuńCiasto wygląda kapitalnie, a smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń