środa, 5 listopada 2014

Sos na rosole szybko i smacznie

Witam Kochani. Polecam klasycznie przygotowany sos na bazie bulionu z dodatkiem kurkumy poprawiającej trawienie.

Sos do ryżu, kotletów z dorsza i szpinaku

Składniki


porcja na 3-4 osoby


około 1,5 lub 2 szklanki rosołu
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
płaska łyżeczka kurkumy
mały pęczek natki z pietruszki
1 łyżka masła (wersja light -rosół można doprawić rozmąconą mąką ziemniaczaną bez masła i śmietany)
1 łyżka chudej śmietany (opcjonalnie)
łyżeczka sosu sojowego 
kilka kropel soku z cytryny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku





Przygotowanie sosu



Masło topię w rondlu. Dodaję mąkę. Mieszam i kilka sekund podgrzewam na małym ogniu. Zaraz dodaję w kilku porcjach rosół i cały  czas mieszam, rozprowadzając mąkę. Dopasowuję ilość rosołu do gęstości sosu. Dodaję kurkumę, zioła, w razie potrzeby sól, pieprz. Dodatek śmietany nie jest konieczny a jeśli już dodajemy to najlepiej do śmietany w osobnym naczyniu wlać trochę gorącego sosu, zahartować, wymieszać dobrze i dopiero połączyć z pozostałym sosem. Na filmie dodaję śmietanę wprost do sosu. Ten fakt nie zmienia smaku sosu, ale sprawia, że nie jest on tak całkiem jednolity i gdzieniegdzie widać krupki śmietany. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę z pietruszki i wyłączam palnik. Gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




7 komentarzy:

  1. Pyszny sosik :-) Widzę Weroniko, że działasz w nocy, my również właśnie jesteśmy w trasie do Zakopanego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Kiedy zaczynałam bloga nie miałam pojęcia, że może być aż tak pracochłonny. Duuużo pisaniny. Dziękuję Małgosiu. Piękna pogoda. Mam nadzieję, że i w Zakopanym. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Oj zgadza się Weroniko, blog pochłania sporo czasu, ale daje również dużo satysfakcji z dzielenia się swoimi przepisami i przeżyciami z innymi. Pozdrawiam Weroniko :-)

      Usuń
  2. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super szybki I mozna go urozmaicac . Dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.