Sos do ryżu, kotletów z dorsza i szpinaku |
Składniki
porcja na 3-4 osoby
około 1,5 lub 2 szklanki rosołu
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
płaska łyżeczka kurkumy
mały pęczek natki z pietruszki
1 łyżka masła (wersja light -rosół można doprawić rozmąconą mąką ziemniaczaną bez masła i śmietany)
1 łyżka chudej śmietany (opcjonalnie)
łyżeczka sosu sojowego
kilka kropel soku z cytryny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu
Masło topię w rondlu. Dodaję mąkę. Mieszam i kilka sekund podgrzewam na małym ogniu. Zaraz dodaję w kilku porcjach rosół i cały czas mieszam, rozprowadzając mąkę. Dopasowuję ilość rosołu do gęstości sosu. Dodaję kurkumę, zioła, w razie potrzeby sól, pieprz. Dodatek śmietany nie jest konieczny a jeśli już dodajemy to najlepiej do śmietany w osobnym naczyniu wlać trochę gorącego sosu, zahartować, wymieszać dobrze i dopiero połączyć z pozostałym sosem. Na filmie dodaję śmietanę wprost do sosu. Ten fakt nie zmienia smaku sosu, ale sprawia, że nie jest on tak całkiem jednolity i gdzieniegdzie widać krupki śmietany. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę z pietruszki i wyłączam palnik. Gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszny sosik :-) Widzę Weroniko, że działasz w nocy, my również właśnie jesteśmy w trasie do Zakopanego :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Kiedy zaczynałam bloga nie miałam pojęcia, że może być aż tak pracochłonny. Duuużo pisaniny. Dziękuję Małgosiu. Piękna pogoda. Mam nadzieję, że i w Zakopanym. Pozdrawiam
UsuńOj zgadza się Weroniko, blog pochłania sporo czasu, ale daje również dużo satysfakcji z dzielenia się swoimi przepisami i przeżyciami z innymi. Pozdrawiam Weroniko :-)
Usuńo świetne:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper szybki I mozna go urozmaicac . Dziekuje
OdpowiedzUsuń