sobota, 29 listopada 2014

Sernik mojej mamy tradycja i smak...

Od czasu do czasu wracam do przepisu mamy na treściwy sernik. Wyjątkowo dobrze dobrane są też składniki na ciasto do spodu, jak i wierzchu - jest pyszne, chrupkie a mimo to zwarte, bo nie rozwala się tak łatwo, jak ciasto kruche. Przepis bardzo dobrze się sprawdzi w Święta, czy z braku okazji, bo powala smakiem. Bardzo polecam!!!


Składniki na ciasto do spodu i wierzchu




60 dag mąki pszennej
2 jaja
1 żółtko
250 g masła lub sprawdzonej margaryny
pół szklanki cukru (125 ml)
płaska łyżka cukru wanilinowego
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo 1 jajo lub żółtko do posmarowania wierzchu
forma 24 cm x 36cm posmarowana i wysypana mąką


Przygotowanie ciasta

Suche składniki - mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia - mieszam  na sucho. Dodaję masło, jaja, żółtko i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Powinno odpocząć kilkanaście minut. Dzielę na dwie połowy i wałkuję kolejno 2 placki, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przylepiało. Pierwszy placek dopasowujemy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie kiedy stygnie spód, wałkujemy drugi placek na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ładne paski.

Masa na sernik






około 1 kg twarogu półtłustego (jeśli będzie chudy trzeba dodać ze 2 łyżki masła)
2 łyżki ze sporym brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe
5 jaj
125 ml mleka
125 ml chudej śmietany 12%
3/4 szklanki cukru (około 200 g)
150-200 g rodzynek
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli


Przygotowanie sernika


Ser miksuję razem z mlekiem i śmietaną blenderem na gładką masę  - uważam, że tego typu sprzęt bardzo dobrze sobie radzi, jeśli nie lepiej od maszynki do mielenia a do tego szybko mozna uzyskać efekt i bez zmywania licznych detali.

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy piana ubita dodaję jedną łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksuję.

W drugiej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel, czyli do białości na prawie krem. Dodaję masę żółtkową do masy serowej. Dolewam aromat i dosypuję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Kiedy masa gładka, dodaję przesypane mąką rodzynki (wcześniej je trzeba przepłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć) i 1/3 lub połowę piany. Krótko i delikatnie mieszam, żeby piana nie siadła i dodaję kolejną część piany. Ponownie ostrożnie mieszam.

Masę serową przelewam na wystudzony spód. Wyrównuję i układam kratkę z paseczków ciasta. Paseczki smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję niewielką ilością cukru. Piekę około 45- 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Z reguły na 20 minut przed końcem obniżam temperaturę, żeby wierzchu zbytnio nie przyrumienić, zwłaszcza wierzchy smarowane jajkiem.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




22 komentarze:

  1. Tradycyjny sernik, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik- takie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie-najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląd bardzo smacznie, pięknie prezentuje się zwłaszcza wierzch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam, bo łatwy do wykonania

      Usuń
  4. Piękny ten serniczek, niczym z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cukierniach w tamtych czasach byly podobne serniki, ale smak niestety nieciekawy

      Usuń
  5. Pyszny ten sernik………muszę zrobić sobie ser aby upiec sobie takie ciasto na święta,bo w Szwecji nie ma białego sera
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze spróbowac twarozek 25% tlusty (najtlusciejszy w Szwecji), Färskost naturell, polozyc go na sito najmniej pzez noc albo dluzej to odcieknie i nadaje sie na sernik. Ciekawam z czego robia te serniki, które mozna kupic gotowe, nie tak dobre jak polskie, ale serniki.

      Usuń
  6. Masz fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale prrzepisy a co do sernika mamay czy nie opada

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Super te Twoje przepisy.Podawaj prosze wieklosci blaszek.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne przepisy tylko prosze o wymiary blaszek.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie się paski utopiły, a jak bedzie smakował to zobacze jutro. Masla nie dałam ser półtłusty Co to bedzie nie wiem

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny wzorek na tym serniczku :). Sernik to moje ciasto, tradycyjny chyba jednak najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepszy przepis na sernik! Robiłam w zeszłym roku na Święta i w tym również zrobię. Miło było mi słuchać od rodziny jaka jestem zdolna i jaki smaczny:) A to dzięki Pani przepisowi i wskazówkom na filmiku - dziękuję:) Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.