- reguluje ciśnienie krwi, broni przed infekcjami, poprawia humor...
Składniki
porcja na 2-3 osoby
1 średni por
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% (użyłam mieszanki jogurtu i śmietany)
2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np: lniany
1 łyżeczka miodu lub cukru (ilość według uznania)
sól do smaku
Przygotowanie
Pora obieram z brzydkich liści. Odcinam górną zieloną część pora, którą zużywam przy okazji do zupy (przeważnie odcięta jaśniejsza część do surówki to około 2/3 pora). Pora rozcinam wzdłuż na pół, oprócz główki, która trzyma wszystkie liście. Dzięki temu można dokładnie umyć warzywo pod bieżącą wodą. Odcinam początek pora (główkę) i każdą połowę dzielę na pół. Kroję warzywo w poprzeczne plastry.
Mieszam jogurt, śmietanę, olej, miód, sól. Posypuję szczyptą soli także pokrojonego pora i mieszam. Polewam sosem. Mieszam całość.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
świetna:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję. Szukam przepisu na coś warzywnego na święta tzn jakąś surówkę lub sałatkę w miarę prostą jako dodatek do mięs. Może poleciłaby mi coś Pani. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest wiele takich sałatek, ale chyba dobrze by było, zeby były chociaż dwa rodzaje. Wówczas raczej każdy z gości będzie mieć wybór - może to być surówka z samej białej kapusty a druga na przykład marchewka z porem lub buraczki. W zakładce sałatki i surówki są przepisy. Pozdrawiam
UsuńSerdecznie dziękuję ) Na pewno będą buraczki i pewnie jakaś marchewka. Pozdrawiam
Usuń