Składniki
porcja na 4 osoby
3-4 papryki świeżej słodkiej (warto wybrać w kilku kolorach)
1 cukinia
30 dag mięsa mielonego
kawałek pora
1 łyżka masła
200-250 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego lub owocowego
1 łyżeczka cukru lub miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Umytą paprykę pozbawiam nasion i białych włókien. Kroję w sporą kostkę. Cukinię kroję również w kostkę. Pora (dolną część) rozcinam nożem wzdłuż tylko do główki i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję dosyć drobno pora a jeszcze drobniej czosnek.
Na roztopionym maśle podsmażam krótko pora, wstępnie solę i zaraz dodaję posiekany czosnek i zioła prowansalskie. Mieszam kilka sekund i natychmiast wrzucam mięso mielone. Mieszam i duszę pod przykryciem około minuty. Dodaję pokrojoną paprykę i cukinię. Mieszam i całość duszę do miękkości. W międzyczasie dodaję przecier pomidorowy własnej roboty. W przypadku koncentratu pomidorowego, w razie potrzeby, można dolać w trakcie duszenia trochę bulionu lub wody.
Na koniec duszenia dodaję paprykę słodką, ocet, sos sojowy, cukier i przeprawiam ostatecznie solą i pieprzem. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Bardzo mi się podoba Twój paprykarz, Weroniko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciepłe słowa a danie naprawdę łatwiutki i pycha. Pozdrawiam
Usuńale świetne danko! uwielbiam takie szybkie, rozgrzewające obiady :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM! Danie szybkie i bardzo smaczne. Dziekuję!!!
UsuńWygląda bardzo zachęcająco a w dodatku jest to danie szybkie no i przede wszystkim pyszne, brawo !!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak a ja uwielbiam szybkie i smaczne danie i choć lubie popichcić to długie etapy zmniejszają tą przyjemność.
UsuńWspaniały pomysł na taki paprykarz,aż nabrałam ochoty a tu juz późna pora aby coś spałaszować .
OdpowiedzUsuńDzięki kochana za wszystkie przepisy jakie mam przyjemność czytać zawsze,choć czasu brakuje aby za każdym razem coś naskrobać.
Buziaki :)
Dziękuję Danusiu za kolejny czas poświecony dla mnie. Pozdrawiam i polecam paprykarz
Usuńtrafiasz idealnie w moje gusta:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj. Polecam!
UsuńTo wygląda bardzo apetycznie.Jutro to zrobię -zobaczę jak amakuje.Pozdrawiam bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj!!! Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko
UsuńPrzepis fajny,szybki i smakowity.Najbardziej podoba mi się, w jaki sposób posługujesz się nożem.Pełen profesjonalizm. Rzadko widuję kobietę, która używa tak długiego noża i posługuje się nim tak jak Ty.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję mistrzu Christopher za uznanie i ciepłe słowa. No wiesz z pięćdziesiątką na grzbiecie, jak to się brzydko mówi, człowiek wprawił się w niejedno, ale dobrze pamiętam jakie były moje początki w kuchni, dlatego staram się zwłaszcza młodszym krok po kroku... Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Kaludynko, ty młodziutka a juz tyle wiesz.
Usuń