czwartek, 30 października 2014

Ciasto kruche z dynią i serem

Wiem, że dynia ma wielu wielbicieli a po takim dynioserniku ich liczba na pewno wzrośnie... Bardzo łatwa do przygotowania puszysta masa serowa, pulchna po upieczeniu i tak samo prosta do zrobienia masa z dyni. Lubię poeksperymentować i tym razem potwierdzam trafne połączenie, bo sernik pychota. Bardzo polecam!!!




Składniki


kruchy spód (jeśli nie macie ulubionego przepisu na kruche, polecam mój sposób)
mogą być ciastka-herbatniki lub biszkopty (300 g)

Masa dyniowa


3 szklanki startej dyni (połówka niedużej dyni)
1,5 szklanki startej marchewki (2 średnie marchewki)
1/2 szklanki cukru
100 g rodzynek, wcześniej opłukanych na sicie i przelanych wrzątkiem
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
sok z 1 sporej cytryny
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub starta skórka z pomarańczy
1-2 łyżki alkoholu do namoczenia osączonych z wody rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie masy dyniowej


Warzywa ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu. Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam 2-3 łyżki wody a na środek sypię cukier. Zanim zacznie się cukier karmelizować, tylko do koloru jasnego bursztynu, jeszcze dwa-trzy razy podlewam kolejne 2 łyżki wody, która dość szybko paruje, ale skutecznie zabezpiecza brzegi naczynia przed robieniem się skorupki. Dodaję do lekko karmelizowanego cukru startą dynię z marchewką i mieszam dokładnie. Cukier można dodać bezpośrednio do warzyw bez karmelizacji. Warzywa mieszam i duszę około 2 minut. Zestawiam z ognia i studzę. Potem dodaję budynie, rodzynki, sok z cytryny i dokładnie mieszam.

Składniki do masy serowej

250 g serka mascarpone lub białego twarogu półtłustego
4 białka
1 żółtko
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
aromat


Przygotowanie masy serowej

Białka ubijam na sztywno. Dodaję połowę ilości cukru i miksuję jeszcze minutę. 
W osobnej misie miksuję ser, jeśli to twaróg końcówką blendera. Dodaję żółtko, budyń, resztę cukru, aromat i miksuję tylko do połączenia na jednolitą masę. Dodaję niewielką część ubitej piany z białek i rozrzedzam masę serową, mieszając delikatnie łopatką lub dużą łyżką. Po czym dodaję resztę piany i znowu ostrożnie i krótko mieszam na puch.

Przygotowanie ciasta z masą dyniową i serową

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C na funkcji grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu. Upieczone chłodne kruche ciasto smaruję roztrzepanym białkiem. Wykładam masę dyniową. Wyrównuję i wylewam nań puszystą masę serową. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika poniżej środkowej półki na około 40 minut. W razie potrzeby obniżam temperaturę o 10 stopni. 
Polecam użyć mniejszej formy od mojej (u mnie 24 cm x 36 cm) lub zwiększyć składniki. Warstwy będą wyższe i zdecydowanie efektowniejsze. Moje ciasto ma wysokość około 4,5 cm.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam Justynko a ciasto bardzo szybko można przygotować

      Usuń
    2. Witam Weroniko , czy można śmietanke do tego serka dołozyć , robimy go teraz xd?

      Usuń
  2. Niezły słodziak :) ciasto weronika wygląda rewelacyjnie.,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię Elu, ze w realu jeszcze lepiej wygląda a smak obłędny. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie. Pyszne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakbyś opisała smak tej masy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra w smaku, ale koniecznie trzeba przełamać ją dodatkiem soku z cytrusów.

      Usuń
  5. To kruche ciasto to upiec tak na blado?
    Bo mam obawy czy to kruche się nie spiecze ,przez te 40 minut pieczenia już właściwego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!. Kruche podpieka się na blado tak jak do... O np do sernika, który piecze się przeciez dłużej od tego co tutaj i nie spieka się tak strasznie. Tak i to z dyniową masa będzie dobre

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.