Składniki
kruchy spód (jeśli nie macie ulubionego przepisu na kruche, polecam mój sposób)
mogą być ciastka-herbatniki lub biszkopty (300 g)
mogą być ciastka-herbatniki lub biszkopty (300 g)
Masa dyniowa
3 szklanki startej dyni (połówka niedużej dyni)
1,5 szklanki startej marchewki (2 średnie marchewki)
1/2 szklanki cukru
100 g rodzynek, wcześniej opłukanych na sicie i przelanych wrzątkiem
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
sok z 1 sporej cytryny
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub starta skórka z pomarańczy
1-2 łyżki alkoholu do namoczenia osączonych z wody rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie masy dyniowej
Warzywa ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu. Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam 2-3 łyżki wody a na środek sypię cukier. Zanim zacznie się cukier karmelizować, tylko do koloru jasnego bursztynu, jeszcze dwa-trzy razy podlewam kolejne 2 łyżki wody, która dość szybko paruje, ale skutecznie zabezpiecza brzegi naczynia przed robieniem się skorupki. Dodaję do lekko karmelizowanego cukru startą dynię z marchewką i mieszam dokładnie. Cukier można dodać bezpośrednio do warzyw bez karmelizacji. Warzywa mieszam i duszę około 2 minut. Zestawiam z ognia i studzę. Potem dodaję budynie, rodzynki, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
Składniki do masy serowej
250 g serka mascarpone lub białego twarogu półtłustego
4 białka
1 żółtko
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
aromat
Przygotowanie masy serowej
Białka ubijam na sztywno. Dodaję połowę ilości cukru i miksuję jeszcze minutę.
W osobnej misie miksuję ser, jeśli to twaróg końcówką blendera. Dodaję żółtko, budyń, resztę cukru, aromat i miksuję tylko do połączenia na jednolitą masę. Dodaję niewielką część ubitej piany z białek i rozrzedzam masę serową, mieszając delikatnie łopatką lub dużą łyżką. Po czym dodaję resztę piany i znowu ostrożnie i krótko mieszam na puch.
Przygotowanie ciasta z masą dyniową i serową
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C na funkcji grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu. Upieczone chłodne kruche ciasto smaruję roztrzepanym białkiem. Wykładam masę dyniową. Wyrównuję i wylewam nań puszystą masę serową. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika poniżej środkowej półki na około 40 minut. W razie potrzeby obniżam temperaturę o 10 stopni.
Polecam użyć mniejszej formy od mojej (u mnie 24 cm x 36 cm) lub zwiększyć składniki. Warstwy będą wyższe i zdecydowanie efektowniejsze. Moje ciasto ma wysokość około 4,5 cm.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
bardzo lubię ciasta z dynią:)
OdpowiedzUsuńPolecam Justynko a ciasto bardzo szybko można przygotować
UsuńWitam Weroniko , czy można śmietanke do tego serka dołozyć , robimy go teraz xd?
UsuńNiezły słodziak :) ciasto weronika wygląda rewelacyjnie.,
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię Elu, ze w realu jeszcze lepiej wygląda a smak obłędny. Pozdrawiam
UsuńWygląda niesamowicie. Pyszne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Naprawdę PYCHA
Usuńa jakbyś opisała smak tej masy? :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra w smaku, ale koniecznie trzeba przełamać ją dodatkiem soku z cytrusów.
UsuńTo kruche ciasto to upiec tak na blado?
OdpowiedzUsuńBo mam obawy czy to kruche się nie spiecze ,przez te 40 minut pieczenia już właściwego ciasta.
Witaj!. Kruche podpieka się na blado tak jak do... O np do sernika, który piecze się przeciez dłużej od tego co tutaj i nie spieka się tak strasznie. Tak i to z dyniową masa będzie dobre
Usuń