Jeśli robicie buraczki pierwszy raz, zapraszam do przepisu - trochę roboty jest, ale ile przyjemności... Polecam!!!
Składniki
porcja na 6 osób
około 1 kg buraków czerwonych
płaska łyżka masła lub dwie łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki pszennej (Ilość mąki zależy od ilości soku, którego trzeba zagęścić)
2 łyżki soku z cytryny
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Dokładnie umyte buraki gotuję w skórkach na parze około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od buraków i świeżości warzyw. Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze młodych, trzeba je niekiedy gotować nawet godzinę. Sprawdzam widelcem. Wyjmuję z garnka. Kiedy ostygną obieram ze skórek. Ścieram na małych oczkach.
2. Topię na patelni masło i zaraz wrzucam mąkę. Mieszam. Krótko podsmażam i zaraz dodaję przyprawione wcześniej solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem starte buraki. Również krótko podsmażam i mieszam. Kiedy dobrze się podgrzeją robią się błyszczące to znak, że można je zaraz podawać. Nadmiar wkładam do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam zaraz na gorąco, dzięki temu zawekują się bez pasteryzacji. Kiedy wystygnie wstawiam do lodówki i mam na następny obiad. Kto wie? Jak będzie ochota to może do kopytek. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
robie podobnie :) są pyszne
OdpowiedzUsuńDokładnie i nie potrzebują wielu przypraw.
UsuńZanim dodamy do tłuszczu mąkę , warto zasmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę...wtedy buraczki będą bardziej wyraziste, oczywiście wg uznania-:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki, pyszności. Do tego fantastyczne zdjęcie, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam Weroniko :)
OdpowiedzUsuńA gdzie sok z cytryny, zapomniałaś dodać?
OdpowiedzUsuńa musza stac w lodöwce?
OdpowiedzUsuńW chłodnym ciemnym miejscu...
Usuń