Składniki
porcja na 3 osoby
2 cukinie
1 kula mozzarelli około 150 g
2 jaja
1 łyżka maki ziemniaczanej z brzuszkiem
1/3 szklanki chudej śmietany
2 pomidory
1 łyżeczka masła
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Sos ziołowo-czosnkowy z jogurtu
około 250 ml jogurtu naturalnego
roztarty ząbek czosnku
płaska łyżeczka drobno posiekanego tymianku, bazylii, rozmarynu
1 łyżeczka musztardy
trochę drobnego posiekanego szczypiorku
płaska łyżeczka miodu lub trochę cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu na zimno: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Przygotowanie zapiekanki z cukinią
1. Umytą cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.
2. Na maśle lekko i krótko podsmażam posoloną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże zioła z czosnkiem i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.
3. Do nieco przestudzonej cukinii dodaję masę z wymieszanych jajek, mąki, śmietany, soli i pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.
4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę mozzarellę i plasterki pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.
5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. Pychota... Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Podpisuję się pod daniem obiema rękoma :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak obłędnie, że chyba zrobię ją dziś na kolację.
OdpowiedzUsuńMam tera dużo czasu wieczorami więc na pewno przetestuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będzie zapiekanka na kolację wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPolecam. Życzę Smacznego!
UsuńAleż to musiało być smaczne :D
OdpowiedzUsuńżyczę ci dużo zdrowia dalszych pomysłów na potrawy.wielbiam twój blog jestem zachwycona dokładnymi opisami. pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńZ wzajemnością wszelkiej pomyślności, zdrówka i smakowitego zdrowego jedzonka.Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każde miłe słowo.
Usuńta zapiekanka jest boska!!!!!! Ja ją ulepszyłam i dodaję kaszy jaglanej. Pani Weroniko jestem pani fanką. Dziękuję,że pani jest.
OdpowiedzUsuńBeti.
Super, ze dodała Pani cos od siebie i o to chodzi i to jest fajne!!! Dziekuję za sympatyczny komentarz i każde odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko Weronika
Usuń