Translate

sobota, 20 września 2014

Zapiekanka z cukinii zawsze smaczna przepis

Jeśli tylko macie pod ręką cukinię zawsze można z niej wyczarować smaczną przekąskę a i na obiad super się sprawdzi. Wybieram wysmukłe niewielkie warzywa, gdyż są jędrne z niewyczuwalnym środkiem z nasionami.


Składniki

porcja na 3 osoby


2 cukinie
1  kula mozzarelli około 150 g
2 jaja
1 łyżka maki ziemniaczanej z brzuszkiem
1/3 szklanki chudej śmietany
2 pomidory
1 łyżeczka masła
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano...
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku

Sos ziołowo-czosnkowy z jogurtu


około 250 ml jogurtu naturalnego
 roztarty ząbek czosnku
płaska łyżeczka drobno posiekanego tymianku, bazylii, rozmarynu
1 łyżeczka musztardy
trochę drobnego posiekanego szczypiorku
płaska łyżeczka miodu lub trochę cukru
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu na zimno:  Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.


Przygotowanie zapiekanki z cukinią


1. Umytą cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.




2. Na maśle lekko i krótko podsmażam posoloną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże zioła z czosnkiem i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.



3. Do nieco przestudzonej cukinii dodaję masę z wymieszanych jajek, mąki, śmietany, soli i pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.

4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę mozzarellę i plasterki pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.



5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. Pychota... Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Podpisuję się pod daniem obiema rękoma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak obłędnie, że chyba zrobię ją dziś na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tera dużo czasu wieczorami więc na pewno przetestuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj będzie zapiekanka na kolację wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musiało być smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. życzę ci dużo zdrowia dalszych pomysłów na potrawy.wielbiam twój blog jestem zachwycona dokładnymi opisami. pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wzajemnością wszelkiej pomyślności, zdrówka i smakowitego zdrowego jedzonka.Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każde miłe słowo.

      Usuń
  8. ta zapiekanka jest boska!!!!!! Ja ją ulepszyłam i dodaję kaszy jaglanej. Pani Weroniko jestem pani fanką. Dziękuję,że pani jest.
    Beti.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ze dodała Pani cos od siebie i o to chodzi i to jest fajne!!! Dziekuję za sympatyczny komentarz i każde odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko Weronika

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.