Kurczak w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty |
Składniki
porcja na 4-5 osób
1/4 główki kapusty białej
3 średnie marchewki
1 por bez ciemnozielonych części
1 ząbek czosnku
pęczek natki z pietruszki
Składniki do sosu sałatkowego
3-4 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
szczypta soli
Przygotowanie
1. Umyte warzywa opłukuję wrzątkiem i osączam z nadmiaru wody.
2. Ścieram możliwie najdrobniej kapustę. Posypuję ją szczyptą soli i cukru. Ugniatam kilkakrotnie w misce przy pomocy praski do ziemniaków. Odstawiam na 1-2 minuty
3. Jeśli na dnie miski zebrało się sporo soku z kapusty można go odlać i wypić - na zdrowie - nie trzeba wylewać. Dalej ścieram marchew, dodaję poszatkowanego pora i natkę posiekaną razem z czosnkiem. Mieszam warzywa i odstawiam na minutę.
4. Mieszam składniki sosu i wlewam do surówki. Mieszam całość i próbuję. Gotowe. Polecam.
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Cześć, sałata wygląda pycha, czy można ją jakoś zamrozić albo pasteryzować w słoiku na inny dzień??
OdpowiedzUsuńCześć. Nie próbowałam mrozić, ale myslę że w pojemniku spożywczym można tak przechować dłużej do 2 tygodni, chociaż smak po rozmrożeniu może się różnić a świeże surówki w zakręconym słoiku najdłużej przechowuję do następnego dnia.
UsuńDodam jeszcze, ze świeżą surówkę przechowuję w lodówce najdalej do następnego dnia.
OdpowiedzUsuń