Strony

piątek, 26 września 2014

Kotlety z kurczaka z serem i marchewką. Pyszności!

Pozytywne opinie i duże zainteresowanie moim przepisem na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka i pieczarek zachęciły mnie do przygotowania podobnych kotletów również z fileta.  Tym razem zamiast mozzarelli użyłam żółtego sera i marchewkę. Wyszło genialnie, jak i w smaku tak i w wyglądzie. Polecam!!! Z niecierpliwością będę czekać Kochani na Wasze komentarze, bo są dla mnie najważniejsze i zachęcają do tworzenia kolejnych kulinarnych przysmaków.



Składniki

porcja na 3-4 osoby (średnio po 2 kotlety na osobę)


średnia pierś podwójna z kurczaka
1 średnia marchew
około 150 g sera żółtego łagodnego w smaku
1 łyżeczka kopiasta musztardy
1 łyżka kaszy manny z małym brzuszkiem
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
 świeże zioła (rozmaryn, tymianek)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrębów owsianych 
1 łyżka bułki tartej
3 łyżeczki klarowanego masła lub 3 łyżki oleju do smażenia



Przygotowanie


1. Umyte, osączone mięso kroję w kostkę (mniej więcej 1cm x 1cm). Do mięsa dodaję szczyptę soli - ostrożnie, żeby nie przesadzić, zwłaszcza, gdy ser bardzo słony - dodaję musztardę, zioła suszone, pieprz i przepłukaną na gęstym sicie kaszę mannę. Mieszam i odstawiam na około 10 minut. 

2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego masła, podsmażam krótko posoloną delikatnie cebulkę do zeszklenia i dodaję startą marchewkę (średnie oczka tarki). Całość duszę około dwóch minut. Mieszam co jakiś czas i w razie, gdy bardzo sucho na patelni, podlewam niewielką ilością wody. Pod koniec dodaję posiekane świeże zioła razem z czosnkiem i podsmażam całość jeszcze kilkanaście sekund. Zestawiam z ognia.

3. Do mięsa dodaję starty żółty ser i przestudzoną nieco marchewkę z cebulką i czosnkiem. Mieszam całość i formuję kotlety. Panieruję bez moczenia w białku, czy żółtku. Przekonacie się, że taki sposób znacznie zmniejsza ilość panierki, która nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu do smażenia a kotlety i tak smakują rewelacyjnie.



4. Smażę tradycyjnie około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (w sumie do smażenia kotletów zużyłam 2 łyżeczki masła, po jednej z każdej strony). Doradzam wyposażyć się w patelnie ceramiczną, gdzie tłuszczu potrzeba minimalnie a kotlety ładnie się rumienią.

Polecam także wspomniany przepis na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka i już teraz jestem ciekawa, które kotlety bardziej Wam zasmakują. Ze swojej strony powiem nieskromnie, że oba przepisy są super a ten ostatni chyba nawet łatwiejszy, bo kotlety łatwiej się formują. Bardzo polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




,

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne aczkolwiek mi się rozwalaly na patelni. Cos chyba nie tak zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może było za dużo płynu?. Masa powinna być zwarta po wymieszaniu.i musi być dobra patelnia, choć te kotlety naprawdę dobrze się formują, jak tradycyjne

      Usuń
  2. Pyszne kotleciki :-) lubię takie z różnymi dodatkami :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Są naprawdę wyjątkowe. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Danie wygląda na proste w przygotowaniu, ale ma w sobie coś finezyjnego ;) Bardzo lubię zapiekany ser, ale wersja z pieczarkami bardziej mi się podoba, bo je uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesat naprawdę dobre, ale z pieczarkami również bardzo lubię. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Weroniko ja zawsze panierowałam w jajku,a tu dużo dowiedziałam się od ciebie dzięki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Weroniko te kotlety są świetne. Smakowały mojej rodzinie. Zawsze je robię mojemu synowi 16 letniemu. Nic by nie jadł tylko te kotlety z kurczaka marchewką za co pani dziękuje bardzo. Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo, że smakowaly. Pozdrawiam Panią i bliskich. Zapraszam serdecznie na pozostałe przepisy

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.