Translate

środa, 13 sierpnia 2014

Drożdżówki z serem i borówkami szybkie i przepyszne

Witam serdecznie. Polecam pyszne i pulchne ciastka drożdżowe z jagodami z soczystym serowym wnętrzem. Uwielbiam wymyślać przepisy, które dają wspaniałe rezultaty prostymi sposobami, oszczędzając czas przy przygotowaniu. Dla ułatwienia wykorzystuję foremki do muffin - po pierwsze z powodu, że ciasto jest nieco rzadsze od typowego drożdżowego a po drugie, że odpada formowanie drożdżówek. Kolejny atut przepisu to fakt, że rzadsze ciasto łatwiej się natlenia i stąd rośnie w oczach, więc czas na przygotowanie jest zdecydowanie krótszy.








Składniki na 12 drożdżówek


150 g sera twarogowego półtłustego
20 dag borówek amerykańskich
2 płaskie szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
2 jaja
15 g świeżych drożdży (pół paczuszki drożdży instant ok. 3-4 g)
2-3 łyżki cukru z małym brzuszkiem
około 300 ml ciepłego mleka
1 łyżka masła z małym brzuszkiem
trochę startej skórki z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie

1. Mąkę, sól, jedną łyżkę cukru, startą skórkę z cytryny mieszam na sucho. Robię na środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże a na nie jedną łyżeczkę cukru. Polewam drożdże niewielką ilością ciepłego, ale nie gorącego mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować - to znaczy pojawią się bąbelki, tworzące charakterystyczną piankę. 

2. Masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim płomieniu.

3. Do sera dodaję żółtko, ciut mleka, trochę startej cytrynowej skórki i pozostały cukier - około 1 łyżki. Rozdrabniam ser widelcem i mieszam krótko z pozostałymi składnikami, bez starania, żeby masa ma być bardzo gładka. Wygląda, jak serowa kruszonka i taką niech pozostanie, bo po upieczeniu ma niesamowity, wspaniały smak. 

4. Do misy z podrośniętymi drożdżami dodaję jajko i 1 białko, roztopiony tłuszcz oraz mleko, które dozuję tak, by osiągnąć rzadszą konsystencję od typowego drożdżowego ciasta, ale gęściejszą od naleśnikowego. Wyrabiam energicznie ciasto łyżką około 2 minut. Dodaję borówki amerykańskie - nie polecam rodzimych leśnych jagód, żeby nie zafarbowały ciasta. Mieszam delikatnie i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut.


5. Do wysmarowanych foremek porcjuje ciasto, mniej więcej do połowy ich wysokości. Po 2-3 minutach, jak nieco podrośnie, układam na środku każdej foremki 1 łyżeczkę masy serowej i zaraz wkładam drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C., na około 20 minut, grzałka góra-dół. Moje piekły się dokładnie 22 minuty, ale u Was, czas może się nieco różnić, gdyż nie każdy piekarnik jest jednakowy. 


Życzę wspaniałych wypieków
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam borówki , a takie drożdżóweczki to raj dla mojego podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo - pierogi z jagodami najlepsze, ciasta i ciasteczka. Dziekuję

      Usuń
  2. Pycha!!!! Poproszę o jedną do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, wpraszam się na kawkę i babeczkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają cudnie! Ależ bym sobie taką zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Weroniko, jak Pani godzi wszystkie obowiązki - pielęgnacja ogrodu, nasadzenia krzewów, kwiatów, gotowanie, tyle wspaniałych przepisów, nagrywanie filmów, zakupy, żeby te pyszności przygotować i zawsze ma Pani tyle nowych, wspaniałych rad?
    Może mogłaby Pani udzielić kilku wskazówek, jak pogodzić tak wiele czynności, żeby nie pogubić się.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych, wspaniałych wpisów odnośnie ogrodu i przepisów.
    Pozdrawiam - Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Beato
      Nie jest mi łatwo... Myślę, że gdyby nie pasja, pewnie nie dałabym rady - dzień cały szczelnie wypełniony i brak czasu, by zrealizowac moje wszystkie pomysły. Bardzo dziękuję za komentarz. Miło mi, Pani Beato, bo rzadko ktoś zadaje mi takie pytanie a pracy jest naprawdę sporo - i tej z pasji kulinarnej i przyrodniczej. Co do rady, jak godzić obowiązki i przyjemności a przyjemności muszą być, inaczej człowiek czuje się, jak przytłoczony realiami nie do zniesienia, trzeba planować poszczególne czynności a każdą z nich robić tak, jakby była najważniejsza, ale nie śpieszyć się i do wszystkiego nie podchodzić zbytnio nadgorliwie a jesli ktoś nam zburzy nieoczekiwanie plany to trzeba machnąć na to ręką ze spokojem, bo jutro też jest dzień i może się okazać, że wypoczęci damy z siebie jeszcze więcej...
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Fajny pomysł na takie muffinkowe drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Weroniko a czy mozna dac papilotki do foremek?

      Usuń
    2. Myślę, że tak. Może się będą troche przyklejać, ale do typowych muffinek tez się przyklejają

      Usuń
    3. Dziękuje Pani Weroniko za odp

      Usuń
  7. Bardzo dobre są te drozdzówki pani Weroniko z Pani przepisu dziękuje za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.