Translate

sobota, 16 sierpnia 2014

Dżem jagodowy według Weroniki

W tym roku dość późno robię dżemy z jagód, ale lepiej późno, niż wcale... Jeśli  masz przemęczone oczy, skłonność do infekcji, czujesz się ociężale to  koniecznie przygotuj takie proste zdrowe przetwory... Lista zastosowań zdrowotnych bardzo długa, bo jagody są dobre na wszystko...
Do zagęszczenia dżemu z jagód dołożyłam 2 dojrzałe spore brzoskwinie, żeby szybko zagęścić masę i jak najkrócej obrabiać jagody w wyższej temperaturze.



Składniki

1 kg borówki amerykańskiej lub borówki czernicy
2 spore dojrzałe brzoskwinie
pół szklanki trzcinowego cukru lub 2 łyżki z brzuszkiem miodu


Przygotowanie



1. Umyte borówki i rozdrobnione brzoskwinie (lepiej dodać brzoskwinie zmiażdżone, będzie szybciej) gotuję na dużej patelni, żeby zwiększyć powierzchnię parowania. Gotuję tylko kilka minut na początku, żeby owoce się rozpadły i cały czas mieszam. 


2. Potem podgrzewam, bez gotowania 2-3 razy, cały czas mieszając, dopóki pojawia się para. 

3. Kiedy masa jagodowa jest odpowiednio gęsta, co najlepiej ocenić kiedy dobrze ostygnie lub niewielką jej ilość włożyć na chwilę do lodówki w kubeczku. Po chwili już będzie wiadomo, czy dżem ma idealną gęstość, czyli taką, która wolno się porusza, ale nie spada szybko z kanapki. 


4. Podgrzewam masę ostatni raz, dodaję cukier i mieszam. |Tuż przed wlaniem gorącej masy do słoików, parzę wrzątkiem słoiki i zakrętki. 

5. Po wlaniu dobrze zakręcam słoiki z dżemem jagodowym, wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą 2 cm poniżej zakrętek. Pasteryzuję około 10 minut w temp. około 90 stopni C. Woda nie może się zagotować. 

6. Zostawiam w wodzie do wystudzenia. 


7. Wycieram słoiki dokładnie, dla własnej wygody przyklejam nalepki i przenoszę w chłodne, ciemne miejsce. Można je odwrócić do góry dnem dla sprawdzenia szczelności, ale w przypadku gęstych powideł i dżemów, taki test jest absurdalny, bo nawet spod uszkodzonej zakrętki, raczej nic nie wypłynie.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Taki domowy dżem to dopiero smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoiczki takiego pysznego dżemiku to w zimie skarby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Weronika słoiki jak malowane, aż żal je później ruszać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę jeszcze zrobić, bo nawet zimą miło jest upiec z nim jagodzianki

      Usuń
  4. ja robiłam konfiturę z borówki jest rewelacyjna w przyszłym roku też połączę z brzoskwinią, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...