środa, 13 sierpnia 2014

Drożdżówki z serem i borówkami szybkie i przepyszne

Witam serdecznie. Polecam pyszne i pulchne ciastka drożdżowe z jagodami z soczystym serowym wnętrzem. Uwielbiam wymyślać przepisy, które dają wspaniałe rezultaty prostymi sposobami, oszczędzając czas przy przygotowaniu. Dla ułatwienia wykorzystuję foremki do muffin - po pierwsze z powodu, że ciasto jest nieco rzadsze od typowego drożdżowego a po drugie, że odpada formowanie drożdżówek. Kolejny atut przepisu to fakt, że rzadsze ciasto łatwiej się natlenia i stąd rośnie w oczach, więc czas na przygotowanie jest zdecydowanie krótszy.








Składniki na 12 drożdżówek


150 g sera twarogowego półtłustego
20 dag borówek amerykańskich
2 płaskie szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
2 jaja
15 g świeżych drożdży (pół paczuszki drożdży instant ok. 3-4 g)
2-3 łyżki cukru z małym brzuszkiem
około 300 ml ciepłego mleka
1 łyżka masła z małym brzuszkiem
trochę startej skórki z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie

1. Mąkę, sól, jedną łyżkę cukru, startą skórkę z cytryny mieszam na sucho. Robię na środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże a na nie jedną łyżeczkę cukru. Polewam drożdże niewielką ilością ciepłego, ale nie gorącego mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować - to znaczy pojawią się bąbelki, tworzące charakterystyczną piankę. 

2. Masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim płomieniu.

3. Do sera dodaję żółtko, ciut mleka, trochę startej cytrynowej skórki i pozostały cukier - około 1 łyżki. Rozdrabniam ser widelcem i mieszam krótko z pozostałymi składnikami, bez starania, żeby masa ma być bardzo gładka. Wygląda, jak serowa kruszonka i taką niech pozostanie, bo po upieczeniu ma niesamowity, wspaniały smak. 

4. Do misy z podrośniętymi drożdżami dodaję jajko i 1 białko, roztopiony tłuszcz oraz mleko, które dozuję tak, by osiągnąć rzadszą konsystencję od typowego drożdżowego ciasta, ale gęściejszą od naleśnikowego. Wyrabiam energicznie ciasto łyżką około 2 minut. Dodaję borówki amerykańskie - nie polecam rodzimych leśnych jagód, żeby nie zafarbowały ciasta. Mieszam delikatnie i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut.


5. Do wysmarowanych foremek porcjuje ciasto, mniej więcej do połowy ich wysokości. Po 2-3 minutach, jak nieco podrośnie, układam na środku każdej foremki 1 łyżeczkę masy serowej i zaraz wkładam drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C., na około 20 minut, grzałka góra-dół. Moje piekły się dokładnie 22 minuty, ale u Was, czas może się nieco różnić, gdyż nie każdy piekarnik jest jednakowy. 


Życzę wspaniałych wypieków
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam borówki , a takie drożdżóweczki to raj dla mojego podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo - pierogi z jagodami najlepsze, ciasta i ciasteczka. Dziekuję

      Usuń
  2. Pycha!!!! Poproszę o jedną do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, wpraszam się na kawkę i babeczkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają cudnie! Ależ bym sobie taką zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Weroniko, jak Pani godzi wszystkie obowiązki - pielęgnacja ogrodu, nasadzenia krzewów, kwiatów, gotowanie, tyle wspaniałych przepisów, nagrywanie filmów, zakupy, żeby te pyszności przygotować i zawsze ma Pani tyle nowych, wspaniałych rad?
    Może mogłaby Pani udzielić kilku wskazówek, jak pogodzić tak wiele czynności, żeby nie pogubić się.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych, wspaniałych wpisów odnośnie ogrodu i przepisów.
    Pozdrawiam - Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Beato
      Nie jest mi łatwo... Myślę, że gdyby nie pasja, pewnie nie dałabym rady - dzień cały szczelnie wypełniony i brak czasu, by zrealizowac moje wszystkie pomysły. Bardzo dziękuję za komentarz. Miło mi, Pani Beato, bo rzadko ktoś zadaje mi takie pytanie a pracy jest naprawdę sporo - i tej z pasji kulinarnej i przyrodniczej. Co do rady, jak godzić obowiązki i przyjemności a przyjemności muszą być, inaczej człowiek czuje się, jak przytłoczony realiami nie do zniesienia, trzeba planować poszczególne czynności a każdą z nich robić tak, jakby była najważniejsza, ale nie śpieszyć się i do wszystkiego nie podchodzić zbytnio nadgorliwie a jesli ktoś nam zburzy nieoczekiwanie plany to trzeba machnąć na to ręką ze spokojem, bo jutro też jest dzień i może się okazać, że wypoczęci damy z siebie jeszcze więcej...
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Fajny pomysł na takie muffinkowe drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...