czwartek, 24 lipca 2014

Zupa z fasolki szparagowej i kaszy jaglanej

To jedna z najsmaczniejszych zup. Ma maksimum wartości, zdrowo odchudza i co najważniejsze ma wspaniały smak, zwłaszcza latem w sezonie na świeże warzywa. Kasza jaglana, jak i fasolka szparagowa dostarczają bardzo dobrze przyswajalne witaminy i minerały a błonnik w nich zawarty, jak miotła oczyszcza organizm z toksyn, poprawiając przemianę materii.





Składniki

porcja na 4 osoby na około 2,5 litra wody

około 30 dag fasolki szparagowej
4 łyżki z brzuszkiem kaszy jaglanej
1 łyżka z brzuszkiem płatków owsianych
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu
płaska łyżka masła
pęczek koperku
pęczek pietruszki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku

Przyprawy naturalne

kilka gałązek tymianku
łyżeczka z brzuszkiem ziół prowansalskich
szczypta kurkumy
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
maleńka szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
kilka gałązek tymianku
sól do smaku

Przygotowanie


1. Umytą marchew, pietruszkę rozdrabniam na plasterki. Fasolkę pozbawiam twardych końcówek i tnę w krótkie odcinki.

2. Zalewam warzywa wodą, nie do pełna. Wody zawsze zdążę dodać, tym bardziej, że dojdzie jeszcze zawartość kaszy jaglanej i płatków owsianych. Wstawiam garnek na palnik. Kiedy zupa się zagotuje solę ostrożnie. Smak skoryguję pod koniec gotowania. 

3.  Po 2-3 minutach od zagotowania dodaję opłukaną kaszę jaglaną. Na roztopionym maśle podsmażam pokrojoną cebulkę, tylko do zeszklenia i dodaję do niej posiekany czosnek razem z listkami tymianku i ziołami prowansalskimi.

4. Zupa gotuje się króciutko, około 10-15 minut. W międzyczasie dodaję szczyptę kurkumy. Tak naprawdę, nie ma gotowania na czas. Trzeba wszystkiego spróbować. Jeśli miękkie, doprawiam, dodaję płatki owsiane (taki naturalny zagęstnik) i podsmażoną cebulkę z czosnkiem i przyprawami. Mieszam.

5. Po 1-2 minutach wyłączam płomień. Po chwili dodaję do jogurtu kilka łyżek wywaru. Mieszam i wlewam do zupy. Dodaję posiekany koperek z pietruszką. Mieszam. Gotowe. 

Zupa jest przepyszna i jakby do nie dorzucił jeszcze jajko ugotowane na półtwardo, można ją uznać za kompletny wartościowy obiad.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Ta zupka wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Weronika :) Kiedyś wydawało mi się, że kasza jaglana to taki badziew i to dla chorych. Dziś moje poglądy radykalnie się zmieniły i nie tylko lubię jaglaną, ale również szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobra kasza. Smakuje z mlekiem, w zupach, kotletach.... Dzięki Elu za wizytę.

      Usuń
  3. Wczoraj dostałam od mamy całą torbę fasolki i zastanawiałam się, co z niej zrobić. Może ugotuję taką zupę.

    OdpowiedzUsuń
  4. To się zgadza że taka zupka z kaszą jaglaną to same zdrowie, ja jestem wielbicielem różnych zupek ponieważ każdego dnia w mojej diecie znajduje się właśnie to danie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram przepis, napewno wypróbuję, nigdy nie robiłam, choć jestem starą kucharką,aż mi wstyd.Co ty nato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało rób - ja uwielbiam fasolkę w każdej postaci a w zupie super. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Słyszałam, że ludzie zamiast śmietany daja serek topiony. Jak ty uważasz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale kto wie... Jak wypróbuję da znać

      Usuń
    2. serek topiony (naturalny tzn bez szczypiorku czy innych dodatkow) sprawdza sie doskonale! dodaje zupie "ostrosci"

      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.