Składniki
2 spore podwójne piersi z kurczaka ( im większe, tym łatwiej formować roladki)
30-40 dag umytych pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
15-20 dag startego sera łagodnego w smaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
2-3 gałązki tymianku
1 nieduża gałązka rozmarynu
szczypta ziół prowansalskich
1 płaska łyżka masła lub oleju
sól, pieprz do smaku
Składniki marynaty do drobiu na 1kg mięsa
2-3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyżeczka z łagodnym brzuszkiem soli na 1 kg mięsa (jeśli oprószycie mięso solą, wówczas do marynaty dodajemy maleńką szczyptę soli)
1 łyżeczka kopiasta musztardy ostrej
1 łyżeczka kopiasta miodu
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
połowa z posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn...) i natki z pietruszki
po szczypcie papryki ostrej i słodkiej
1 łyżka oleju
Przygotowanie
1. W przeddzień opłukane, osączone filety kroję wzdłuż każdą pierś na dwa płaty. Luźne przyrosty mięsa odcinam. Można je wykorzystać do łatania dziurek, przy zwijaniu roladek lub delikatnie rozbite ułożyć ściśle i uformować mniej zgrabną roladkę.
2. Płaty mięsa wkładam między folię i bardzo delikatnie, łagodną stroną tłuczka, rozpłaszczam mięso (rozbijam to złe słowo do kurczaczka)
3. Mieszam składniki marynaty i moczę w niej każdy płat. Mięso jest najlepsze po 12 godzinach, ale i po 2-3 godzinach marynata powinna w miarę dobrze skruszyć mięso.
4. Tuż przed formowaniem, następnego dnia, podsmażam cebulkę krótko do zeszklenia. Dodaję rozdrobniony czosnek, posiekane zioła, natkę z pietruszki, pieczarki (pieczarek nie scieram na tarce, bo zrobi się miazga zamiast pysznego farszu), delikatnie przyprawiam solą i szczyptą ziół prowansalskich. Całość duszę maksymalnie 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby, jeśli nie udało się z rondla odparować wody, odsączam jej nadmiar i studzę pieczarki.
5. Dodaję do wystudzonych pieczarek starty żółty ser. Mieszam.
6. Wyjmuję mięsko z lodówki. Na każdy płat układam centralnie farsz i formuję roladki tak, jakbym robiła gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym, delikatnie przesmarowanym olejem.
WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.
WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.
7. Roladki posypuję szczyptą wymieszanych ziół prowansalskich z papryką ostrą i słodką oraz resztką rozdrobnionego tymianku i rozmarynu.
8. Piekę bez przykrycia, w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, nieco wyżej niż środkowa półka, przez około 25 minut.
Polecam przepis na roladki schabowe
kotlety schabowe soczyste i miekkie
Polecam przepis na roladki schabowe
kotlety schabowe soczyste i miekkie
Życzę smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
Przepysznie się prezentują, idealne dla mnie gdyż uwielbiam takie roladki z kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńAle mi teraz w brzuchu zaburczało... Przyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam różnego rodzaju roladki drobiowe, a te z Twojego przepisu wyglądają bardzo fajnie :). W ten weekend zrobię je na obiad. Mam nadzieję, że marynata mi się uda, bo zawsze mam z nią problem. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;).
OdpowiedzUsuńMarynata z musztardą, kefirem lub octem jabłkowym świetnie się sprawdza. Dodatkowo te roladki bardzo dobrze smakują na zimno. Cieniutko się kroją. Polecam
UsuńMyślisz, że gdyby nie robić roladek, tylko upiec tak zamarynowane filety, to byłoby dobrze?
OdpowiedzUsuńmozna tak przygotowac, nic nie szkodzi sprawdzic-kurczak to nie schab-powinno byc smacznie
UsuńRoladki pyszne. Smakowały całej rodzinie. Jutro piekę kaczkę z pani przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie i bardzo się cieszę, że wyszły jak trzeba. Pozdrawiam serdecznie
UsuńUmyte pieczarki można zetrzeć na tarce tak jak ogórki do mizerii nie rozpadną się podczas podsmażania natomiast ładnie
OdpowiedzUsuńukładają się na rozbitym mięsie i lepiej się zwijają
Dziękuję bardzo za ten przepis. Roladki rewelacyjne. Soczyste, pełne smaku. Dla tych co mogą sobie pozwolić, pyszny sosik. Pycha.
OdpowiedzUsuńRoladki przepyszne, marynata zrobiła swoje. natomiast za drugim razem polałam roladki(po wcześniejszym zapieczeniu wg przepisu) sosem grzybowym(kurkowym) i też były pyszne. Lubię eksperymentować, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń