i oczywiście bardzo zdrowe danie.
gołąbki z sosem chrzanowym |
Składniki:
z tej porcji wychodzi około 20 gołąbków
młoda kapusta
podwójna pierś z kurczaka około 60-70 dag
2 szklanki kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przyprawy naturalne - zioła świeże - tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu (opcjonalnie)
sól do smaku
Przygotowanie
1. Gotuję kaszę jaglaną (najczęściej stosuję zasadę 1 część kaszy na 3 części wody - jednak wodę kasza szybko łyka i spora jej ilość wyparowuję, dlatego ważne, żeby jej dodać w razie potrzeby. Kasza powinna być po wystygnięciu dosyć gęsta.
2. Obieram brzydkie i bardzo zielone liście z kapusty. Nożem wycinam głąba i wkładam do garnka (warto użyć wysokiego garnka, żeby woda przykryła kapustę -wiem coś o tym, bo mój był ciut za niski) z zagotowaną wodą, ale bez bulgotań. Blanszuję około 4 minut i odcedzam na durszlaku.
3. Podsmażam chwilkę na maśle młodą posoloną cebulę. Dodaję na koniec posiekany szczypiorek i czosnek. Maksymalnie podsmażam całość przez pół minuty i zestawiam z ognia.
4. Miksuję umytego i osączonego fileta z kurczaka (można zwyczajnie posiekać nożem. Dodaję go do kaszy jaglanej. Dorzucam jajo, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem, szczyptę ziół prowansalskich, chilli (pieprz Cayenne), sól i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
5. Rozbieram ostrożnie kapustę z liści, cieniując główne zgrubienie na jego środku. Bardzo duże liście można podzielić na 2 połowy, odciąć zgrubienie, ułożyć przed nałożeniem farszu tak, żeby brzegi liścia, które będziemy zawijać były dosyć elastyczne i cienkie. Gołąbki ściśle układam, końcem liścia do spodu. Zalewam bulionem warzywnym. Posypuję świeżymi ziołami - tymiankiem i rozmarynem. Przykrywam pokrywą i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni. Kiedy bulion zacznie puszczać pęcherzyki
(trochę to trwa), obniżam temperaturę do 160 stopni C i trzymam w piekarniku około 15 minut. Jeśli bulion pyrka za bardzo, obniżam temperaturę do około 100 stopni C.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
Coraz częściej sięgam po kaszę jaglaną, ale takich cudów jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńPolecam i to z młodą kapustą, bo z nią mnóstwo farszów smakuje. Pozdrawiam
UsuńRewelacyjne gołąbki, takich jeszcze nie robiłam, ale muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie :-)
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/06/konkurs-z-firma-graal.html
ciekawy pomysł na gołąbki:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jadam sporo kaszy jaglanej, ale takich gołąbków jeszcze nie robiłam.Już mi ślinka leci na sam widok,na bank będę robić .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jak zawsze i buziaki przesyłam :)
Wypróbuj Danusiu. Są pyszne, ścisłe nawet na gorąco. Zajadam się nimi nawet w niedziele. Dziekuję za odwiedziny i buziaki. Pozdrawiam cieplutko z wzajemnością buziaki posyłam
UsuńJak się zrobi lekki sosik do tego, to wyjdzie całkiem dietetyczny posiłek. spoko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Michał
Szkoła Doberman/
Dokładnie a do tego naprawdę smaczne jedzonko. Dziekuję za odwiedziny
UsuńTe gołąbki wyglądają bardzo apetycznie. Jeszcze nie miałem okazji takich spróbować.
OdpowiedzUsuńPOLECAM! Pyszne i dietetyczne
UsuńPani przepisy są fantastyczne proste nie przegadane i bardzo dobre.Dziękuję pani bardzo serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
UsuńPozdrawiam i bardzo dziekuję za wspaniały komentarz. Zapraszam w wolnych chwilach
Gołąbki z kurczakiem - brzmi bardzo ciekawie - muszę spróbować tej wersji dla odmiany.
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania, zwłaszcza z młodą kapustą. Pozdrawiam
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy bulion gotuje Pani jakoś specjalnie, tzn co daje Pani do jego sporządzenia?
Stałam się zagorzałą fanką Pani przepisów! Ogromne dzięki za fantastyczne dania! Pozdrawiam serdecznie - Magda
Witam Pani Magdo serdecznie
UsuńBulion to nic innego, jak wywar z podstawowych warzyw jak do rosołu, tak jakby wsadził do garnka pęk włoszczyzny - 2-3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por i może 2-3 liście kapusty lub zamiast niej 2-3 brukselki i gotował kilka minut i niekoniecznie z mięsem.
Bardzo mi miło, żeby mogę się na coś przydać. Dziękuję za sympatyczny komentarz
Pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie,
OdpowiedzUsuńserdecznie dziękuję za odpowiedź. Ja zaczynam raczkować w kuchni, dlatego nawet podstawowe kwestie są dla mnie niekiedy kłopotliwe. Dzięki Pani przepisom błyszczę ostatnio w domu w oczach męża i znajomych, no i będę miała pyszne Święta :-)
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wszystko i życzę radosnych, smacznych Świąt!!! Magda
Pani Magdo życzę Rodzinnych Radosnych Pysznych Świąt i Wszelkiej Pomyślnosci w Nowym Roku. Pani Magdo tak naprawdę efekty dają Pani chęci i zdolności a ja tylko troszkę pomagam moim doświadczeniem
UsuńPani Weroniko, serdecznie dziękuję!!! Święta były przepyszne i to w największej mierze dzięki Pani:-)) Życzę Pani wspaniałego 2015 Roku i nowych, cudownych pomysłów oraz chęci ich dokumentowania:-)) Ja będę korzystać bez przerwy:-) Ogromne pozdrowienia i wyrazy szacunku! Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za wspaniałe wsparcie. Wzajemnie niech się nam darzy 2015 i nie żałuje radosnych chwil. Wszelkiej Pomyślności dla Pani Pani Magdo i Całej Rodziny
UsuńPozdrawiam cieplutko i jeszcze raz bardzo dziękuję za pokrzepiający komentarz i oczywiście zapraszam w wolnych chwilach do mnie
uwielbiam Pani przepisy a w szczegolnosci te z kasza jaglana prosze o wiecej kocham kasze a sos chrzanowy gosci w mojej lodowce non-stop uzywamy go z mezem doslownie do wszystkiego (przestal jesc nalogowo majonez i bardzo dobrze ) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBędą przepisy z kaszą jaglaną, b sama ją uwielbiam i świetnie się po nie czuję. Bardzo dziekuję za każde miłe słowo. Najlepszych dań i dużo zdrówka. Pozdrawiam serdecznie
Usuń