poniedziałek, 30 czerwca 2014

Jak zrobić dobre kiszone ogórki

Kiedy przyjdzie zima zapyta Cię o to, co robiłe(a)ś latem - tak kiedyś mówił do mnie tato. Wiem, wiem... Dzisiaj półki uginają się od gotowych przetworów, ale czy jesteście pewni, jak były one przygotowane... Nie ma nic lepszego od domowej spiżarni, zwłaszcza kiszonych ogórków i kapusty, które są super źródłem odmładzającej witaminy C i dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego.



Składniki


świeże ogórki kiszeniaki
wiązka ładnego kopru z kwiatami lub nasionami bez oznak psucia
korzenie chrzanu
1-2 ząbki czosnku na słoik o poj. około 1 litra
kilka gałązek tymianku (uwielbiam go, więc wtykam nawet do przetworów)
pieprz czarny ziarnisty
kilka liści laurowych

przepis na 1 litr zalewy do kiszonych ogórków

20 g soli kamiennej niejodowanej specjalnej do przetworów (1 łyżka z brzuszkiem soli)
1 litr wody mineralnej niegazowanej

Przygotowanie kiszonych ogórków


1. Ogórki oczyszczam z kwiatów i zanieczyszczeń. Myję dokładnie pod bieżącą wodą, każdy ogórek z osobna - uszkodzone, nadpsute ogórki wyrzucam.

2. Do czystych słoików wkładam baldachy kopru z łodygami i układam ogórki. Dodaję trochę chrzanu, średnio spory ząbek czosnku na słoik o pojemności 0,75 L. Do każdego słoika dodaję 1-2 gałązki tymianku, mały liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego (polecam także dodawać gorczycę - około 1 płaskiej łyżeczki, gdyż świetnie zabezpiecza warzywa przed psuciem).

3. Przygotowuję roztwór soli z wodą mineralną  niegazowaną i zalewam słoiki. Dobrze zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce o normalnej temperaturze latem 23 - 25 stopni, która jest idealna do prawidłowej fermentacji. Przez najbliższe dwa tygodnie ogórki pracują i wyciek części wody to naturalne zjawisko. Kiedy fermentacja ustaje lub jest niewielka, wilgotną ściereczką wycieram słoiki. Po czym wycieram do sucha i przenoszę do chłodnej ciemnej piwnicy lub spiżarni - dobrze, jak pomieszczenia są wentylowane.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kiszone ogórki, pychotka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Raz kiedyś robiłam kiszone ogórki, ale nie dane mi było sprawdzić czy wyszły dobrze. Chyba w tym roku muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak domowe kiszone ogóreczki najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie dodawałam do ogórków nic poza chrzanem i czosnkiem, i oczywiście koprem. Muszę spróbować Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Nietrudna a jak dotąd u mnie bardzo dobrze się sprawdza.

      Usuń
  5. Szukam i szukam przepisu na kiszenie ogorkow na zime ale pokrojonych wzdluz na cztery.Kiedys wpadlam pare miesiecy temu na filmik, gdzie pani zapewnia ,ze teraz tak tylko pani kisi bo sie nie psuja;moje wlasnie sie zepsuly' sfermentowaly) chcialabym odnalezc ten przepis - niestety nie latwo go odnalezc nawet piszac w wyszukarce nic nie ma;a moze jest gdzies rubryka - " przetwory"?czesto jest wiecej przepisow na ten sam temat- naszukalam sie tez ciasta na pierogi - tego co pani walkuje kazdy kawaleczek i znowu nie wiem gdzie go szukac.a moze jest kacik- ciasta na pierogi? i kazdy wybiera ,ktory mu odpowiada;troche jest dla mnie lamiglowka. Dalej bede szukac zanim mdostane odpowiedz; bardzo tu lubie zagladac ale sie gubie- czesto w filmiku dodaje pani drugi przepis i potem nie mozna go znalezc bo trrzeba zapamietac ,ze byl razem z ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odtwarzacz w You tube daje adresy do przepisów, ale nie ma ich w usłudze android. Staram się dawać adres do przepisu w opisie na stronie YT tuż pod filmem. Poza tym sekcja - domowe przetwory są wydzielone na blogu i na kanale w You Tube. Co do przepisu na ciasto pierogowe postaram się uzupełnić brakujące dane. Proszę zaglądać do opisu pod filmem.

      Usuń
  6. a ja polecam ogórki kwaszone a nie kiszone, szybciej je się robi, a jeśli ktoś nie ma czasu to firma Develey ma bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogórki kwaszone niestety nie mają dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego a kiszonki to podstawa. POLECAM!!!

      Usuń
  7. O, ciekawy pomysł z tym tymiankiem - nigdy nie próbowałam... już wiem z jakiego przepisu będę następnym razem korzystać :) ps. to prawda, jak już robić - lepiej kiszone, a nie kwaszone. Może i robi się je dłużej, ale zawierają więcej kwasu mlekowego. Choć nie mówię, że nie są smaczne - ale jak już robić samemu w domu, to tylko kiszonki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Zawsze powinny byc kiszonki-kapusta i ogórki to podstawa od jesieni po wiosne. Pozdrawiam Panią serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.