wtorek, 1 lipca 2014

Przepis na pyszne ogórki małosolne

W sezonie ogórkowym oprócz typowych przetworów na ogórki kiszone, nie można przegapić niesamowitych w smaku ogórków małosolnych -  przepysznego dodatku do wszelkich kanapek, przysmaków przy grillu... Ogórki małosolne to smakowity specjał gotowy do spożycia już po 4-6 dniach od przygotowania. Bardzo polecam!!!




Składniki


ogórki świeże jędrne i wysmukłe
kilka łodyg kopru z kwiatostanami lub nasionami 
korzeń chrzanu
2-3 spore ząbki czosnku (u mnie porcja na około 2,5 kg ogórków w 3,5 litrowym słoiku)
1-2 liście laurowe na około 2,5 kg ogórków
kilka ziaren czarnego pieprzu lub łyżeczka kopiasta gorczycy białej
2-3 gałązki tymianku (opcjonalnie) - to moje ulubione ziółko, ale można go oczywiście pominąć

Zalewa do ogórków małosolnych
przepis podstawowy na 1 litr wody


1 litr wody przegotowanej zimnej
15 g soli kamiennej niejodowanej, przeznaczonej do przetworów 
( do kiszonych ogórków na zimę, dodaję więcej soli o około 5-6g - czyli o 1 łyżeczkę więcej)


Przygotowanie


1. Umyte ogórki (odrzucam uszkodzone lub ze śladami psucia) wkładam na przemian z koprem (na 3,5 litrowy słój włożyłam 3-4 łodygi kopru z baldachami kwiatów). Dorzucam rozdrobniony korzeń chrzanu i czosnku, liście laurowe i pieprz.

2. Przygotowuję zalewę, mieszając sól z wodą, którą dodaję do przygotowanych ogórków z dodatkami. Ogórki można zakręcić zakrętką lub po prostu przykryć czystym płótnem lub nawet kawałkiem ręcznika papierowego, ściśniętym gumką, wstawić do ciemniejszego pomieszczenia na kilka dni o normalnej letniej temperaturze około 23 stopni C. Jeśli nie ma ich gdzie przenieść wystarczy nakryć cały słój ściereczką i zostawić w kuchni na szafce. Mój słój postawiłam na podstawce, na wypadek burzliwej fermentacji. Bardzo dobrze na małosolne sprawdza się kamienny garnek - ogórki są odpowiednio zaciemnione a wierzch warto wtedy przycisnąć talerzem, żeby równo się ukisiły i również od góry nakryć czystą ściereczką.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Nie ma to jak małosolny ogóras i kawał chleba ze smlacem własnej roboty,tak by powiedział mój mąż ,ja zostaję przy samym ogórasku.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja także bardzo je lubię - są superowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas produkcja ogórków małosolnych trwa na okrągło.

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...