Składniki
0,5 litra mleka 2%
4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny (około 1/3 szklanki)
4 łyżki miodu (około 1/4 szklanki)
oraz:
200 lub 250 gramów masła lub margaryny
aromat dla wzmocnienia na przykład z wanilii
Przygotowanie
1. W rondlu gotuję około 300 ml mleka. Dodaję do niego miód. Mieszam.
2. W 200 ml zimnego mleka rozrabiam kaszę mannę, głównie po to, że nie można jej dodawać na sucho, gdyż pojawią się krupy.
3. Kiedy mleko zaczyna się gotować, dodaję kaszę mannę z pozostałym mlekiem i cały czas mieszam, żeby mieszanina równo gęstniała i nie przypalała się. Gotuję kaszę mannę około 2 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć. Czekam aż masa dobrze przestygnie.
4. Masło miksuję do konsystencji kremu i dodaję po jednej łyżce kaszy manny. Za każdą łyżką kaszy manny miksuję całość około pół minuty.
5. Krem przyprawiam aromatem pomarańczowym, ale można go zostawić tak jak jest i też będzie super.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
krem wygląda wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko. Polecam do wielu ciast. Pozdrawiam serdeccznie
UsuńWitam. Jaka kasza manna będzie lepsza błyskawiczna czy zwykła ? Pozdrawiam. Ilona
OdpowiedzUsuń