Strony

wtorek, 13 maja 2014

Krem miodowy z kaszy manny

Zatęskniłam za smakiem miodowego ciasta i chciałam, żeby obyło się bez cukru rafinowanego, dlatego krem z kaszy manny również przygotowałam z dodatkiem miodu. I to był bardzo dobry pomysł, krem nie dość, ze zdrowszy, świetnie się komponuję z miodową stefanką.

Składniki


0,5 litra mleka 2%
4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny (około 1/3 szklanki)
4 łyżki miodu (około 1/4 szklanki)

oraz:

200 lub 250 gramów masła lub margaryny
aromat dla wzmocnienia na przykład z wanilii

Przygotowanie




1. W rondlu gotuję około 300 ml mleka. Dodaję do niego miód. Mieszam. 

2. W 200 ml zimnego mleka rozrabiam kaszę mannę, głównie po to, że nie można jej dodawać na sucho, gdyż pojawią się krupy.

3. Kiedy mleko zaczyna się gotować, dodaję kaszę mannę z pozostałym mlekiem i cały czas mieszam, żeby mieszanina równo gęstniała i nie przypalała się. Gotuję kaszę mannę około 2 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć. Czekam aż masa dobrze przestygnie.

4. Masło miksuję do konsystencji kremu i dodaję po jednej łyżce kaszy manny. Za każdą łyżką kaszy manny miksuję całość około pół minuty.



5. Krem przyprawiam aromatem pomarańczowym, ale można go zostawić tak jak jest i też będzie super.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. krem wygląda wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko. Polecam do wielu ciast. Pozdrawiam serdeccznie

      Usuń
  2. Witam. Jaka kasza manna będzie lepsza błyskawiczna czy zwykła ? Pozdrawiam. Ilona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.