czwartek, 15 maja 2014

Twaróg domowy jak zrobić samemu

Polecam prosty przepis na twaróg domowej roboty. Jest pyszny szczególnie w sezonie, kiedy szczypiorek i rzodkiewka jest pod ręką.



Składniki na twarożek z mleka




porcja na 2-3 osoby

1 litr mleka ( użyłam kupne mleko tzw. świeże)

sok z połowy cytryny

1-2 łyżki kwaskowej śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby twarożek opornie oddzielał się od serwatki)



Przygotowanie twarożku z mleka na filmie





1. Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone białko nie przywierało do dna. 

2. Jeśli białko słabo oddziela się od serwatki a mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej śmietany, kefiru lub jeszcze trochę soku z cytryny. 

4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.

5. Osączam twaróg na gęstym sicie kilka godzin.

Twarożek jest idealny, jakby ciut słodszy od tego sklepowego. Nie obawiajcie się. Kwas z cytryny został w serwatce. Aha... Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.


Składniki do sałatki z domowym twarożkiem



twarożek z 1 litra mleka (około 25 dag)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie sałatki


1. Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę

2. Siekam szczypiorek

3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiam

To wyjątkowo pyszna i prosta pasta do pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone domowe bułki  LINK.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis, coś prostego ale nowego i dekoracja dla dzieciaczków ciekawa
    a u mnie coś na dzień dziecka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ mi narobiłaś smaku Weroniko na taki pyszny domowy twarożek i z chęcią wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu to także dobry sposób na domowy prawdziwy serniczek. Polecam!!!

      Usuń
  3. Ja robilam twarozek jeszcze inaczej, ale to bylo prawdziwe mleko. Zsiadle mleko lekko podgrzewalam a nastepnie dolewalam gorace mleko. To sie bardzo sprytnie owarzalo. Trzeba bylo to lekko przemieszac zeby calosc byla cieplutka .Gdy juz serwatka sie oddzielila przekladalam to na sitko i bylo az slodkie i takie tlusciutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prawdziwego niepasteryzowanego mleka to ja też robiłam, ale gdzie w sklepach jest teraz mleko zwyczajne. Trzeba go kupić u hodowcy krówek a dla wielu osób to jest nieosiągalne, zaś dla tych, co takie mleko mają to wystarczy tylko mleko nastawione na zsiadłe lekko podgrzać i odcedzić twarożek od serwatki.

      Usuń
  4. No proszę, takiego sposobu nie znałam. Moja babcia robiła twarożek z ukwaszonego mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby fajnie, gdyby wróciły dobre produkty na rynek, ale póki co musimy nauczyć radzić sobie z mlekiem pasteryzowanym

      Usuń
  5. Taki domowy twarożek jest rewelacyjny :) I ta mysz z rzodkiewki mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałam troszkę popracować nad myszką, bo to wielbicielka sera tak jak ja. Dziekuję Justynko. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.